Обласна партійна організація «Слуга Народу» почала обговорення стратегії розвитку Житомирщини (ВІДЕО)

Попри широкомасштабну війну не припиняти розвиватися має уся країна, переконані в партії «Слуга Народу». Тож — депутати, керівники громад та експерти зібралися разом, аби обговорити стратегії розбудови, зокрема Житомирщини до 2035 року. І перші кроки після Перемоги.

«Ми розпочинаємо велику дискусію і підготовку стратегії до 2035 року розвитку нашого регіону. Сьогодні важливо зрозуміти, що ми повинні дати відповідь на те, як ми відновимо економіку. Інфраструктура зрозуміло. Нам зрозумілі виклики, нам зрозумілі зруйновані школи, садочки, дороги, мости, це зрозуміло. Але як сьогодні привести в Україну іноземний капітал, як стимулювати внутрішній бізнес вкладати, створювати робочі місця, наповнювати бюджети – це виклик», — говорить Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

У цьому своїм досвідом може поділитися Брусилівщина, яку не випадково обрали для проведення стратегічної сесії. Це громада з великим економічним потенціалом та перспективними планами на майбутнє.

«Асфальтовані майже всі дороги, звичайно, є проблемні. Газифікація: із 37 населених пунктів тільки одне село негазифіковане, дуже маленьке. Основні напрямки діяльності – це сільське господарство, але існує переробна промисловість», — сказав Брусилівський селищний голова Володимир Габенець.

У громаді також є підприємство зі 100% іноземних інвестицій та найбільша фабрика канцтоварів в Україні, тобто робочі місця є. Своїми досягненнями, говорить Народний депутат Арсеній Пушкаренко, громада може слугувати прикладом для інших. Не зупинився розвиток навіть попри широкомасштабну війну. Ба більше, планують збудувати містечко для переселенців. І вже обрали ділянку. Та звичайно, завдячують можливості розвиватися в таких умовах Збройним силам України. Тож до початку сесії усі разом помолилися за Перемогу та передали дрони військовим.

Під час стратегічної сесії охопили кожну сферу життя в Україні. Зокрема, питання економічних перспектив Житомирщини розкрив Народний депутат України Богдан Кицак. Говорить, викликів чимало, однак потенціал є. І йому можна допомогти розкритися.

«Розробляється стратегія розвитку Житомирщини на 2024-27 роки і в цьому плані треба дуже потужно пропрацювати економічний блок, тому що за рахунок нього будуть акумулюватися ресурси для підтримки медицини, освіти, соціальної сфери. Ось ці ключові моменти ми сьогодні розглядали, говорили, що можна робити, які галузі перспективно можна вважати пріоритетними і на що потрібно робити акценти, щоб не розпиляти той невеликий ресурс, який у нас є, що в перспективі може дати великий акумулюючий поштовх для всієї економіки регіону», — розповів Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Богдан Кицак.

Зокрема, до уваги було взято різні державні та іноземні програми, гранти та інші засоби творення економічного росту. Детально зупинилися і на питанні медицини, адже для воюючої країни – це один з головних аспектів. Особливої уваги зараз потребує реабілітація військовослужбовців. А із цим, говорять медики, на Житомирщині є певні проблеми.

«Перш за все – це відсутність спеціалістів, відсутність напрацьованих технологій. Реабілітацію потрібно переосмислити навіть лікарям. Це не робота одного, це підхід мультидисциплінарної команди, де 3-4 спеціаліста, які займаються фізичною і психологічною реабілітацією, які супроводжують військового в його рухах, його напрямках, які конкретно ставлять йому задачу, до якої необхідно йти», — говорить депутат Житомирської обласної ради Ігор Лукашенко.

Та перспектива вирішення цього питання є. Зокрема, на Житомирщині багато територій, де можна збудувати повноцінні реабілітаційні центри, а досвід переймати за кордоном. Під час стратегічної сесії обговорили також аграрну сферу, освітню та соціальну. В останній, кажуть, успіхів найбільше.

«Сьогодні Житомирщина є однією з областей, яка приймає евакуаційні потяги із Донецької області. Ми вже прийняли таких 23 потяги, а це більше 400 громадян. Ми берем дуже активну участь разом зі всією областю в таких програмах сучасних. Це програма Першої леді Зеленської, програма «Безбар’єрності». Флагманський проєкт цієї програми, який втілює наша область, це надання ранньої допомоги – патронаж», — каже директорка Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОВА Олена Грищук.

Загалом, війна – це криза, а криза – це можливості. Тож обговорення стратегії розвитку Житомирщини вже розпочалось, не дивлячись на бойові дії. Вже зараз, запевняють депутати, варто думати про те, як робити регіон привабливим як для людей, так і для внутрішнього та іноземного бізнесу.