На Житомирщині правоохоронці викрили схему ухилення від військової служби та виїзду за кордон (ВІДЕО)

Серед фігурантів – голова військово-лікарської комісії, працівники медичної установи та адвокат. Вони за винагороду готували та видавали фіктивні документи про непридатність до військової служби призовників з подальшим зняттям їх з військового обліку. Таким чином сприяли виїзду ухилянтів з України. Правоохоронці задокументували протиправні оборудки. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Попередньо, житель м. Чуднова, який займається адвокатською діяльністю, пропонував військовозобов’язаним посприяти в ухиленні від військової служби. Для цього необхідно було надати неправомірну вигоду керівнику військово-лікарської комісії та іншим медичним працівникам, причетним до оборудок. За це «ухилянтам» видавались фіктивні медичні документи про наявність захворювань задля отримання висновку про непридатність до військової служби та зняття з військового обліку військовозобов’язаних. Надалі це дозволяло безперешкодно виїхати за кордон.

14 серпня правоохоронці затримали адвоката з черговим траншем «подяки» від одного з клієнтів. З його автомобіля вилучили 1500 доларів США, що призначалися медикам. Раніше члени злочинної групи вже отримали 1000 доларів США», – йдеться у повідомленні.

Цього ж дня слідчі Головного управління Національної поліції в області провели низку невідкладних обшуків за місцями роботи та проживання осіб, причетних до протиправної діяльності. У результаті вилучили медичну документацію, записники, чорнові записи, флешносії, засоби зв’язку, печатки, банківські картки, понад 36 тисяч доларів США та інші докази їх протиправної діяльності.

Слідчі затримали у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК трьох жителів області віком від 60 до 63 років, причетних до незаконних оборудок.

Також правоохоронці перевіряють участь працівників військкомату у такій незаконній діяльності.

15 серпня трьом фігурантам оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України.

Оперативний супровід здійснюють співробітники Управління СБУ в Житомирській області. Процесуальне керівництво – Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону.

Відповідно до чинного законодавства причетним загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.