Штрафні санкції за невикористання РРО знову працюють (ВІДЕО)

Норма законодавства про використання реєстраторів розрахункових операцій платникам, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг, почала працювати з 1 січня минулого року. Через воєнний стан до підприємців, які не торгували підакцизними товарами не застосовувались штрафні санкції. Зараз же ситуація змінюється.

«У зв’язку з набранням чинності Закону України від 30 червня 2023 року №3219 «Про внесення до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено відповідальність за непроведення розрахункових операцій через РРО», — сказав заступник начальника відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Житомирській області Андрій Петкевічус.

З 1 серпня цього року поновлено відповідальність для платників, які здійснюють діяльність у сфері організації, проведення азартних ігор та купівлі продажу іноземної валюти.

«З 1 жовтня 2023 року поновлено відповідальність для платників, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Штрафні санкції за порушення такими платниками у період з 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року застосовані не будуть», — говорить заступник начальника відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Житомирській області Андрій Петкевічус.

Окрім цього, до кінця воєнного стану розмір штрафних санкцій для платників, які не здійснюють торгівлю підакцизними товарами значно зменшений – 25% від сум проведеної операції без застосування реєстратора розрахункових операцій за перше порушення та 50% у разі повторення ситуації. Застосування РРО є необов’язковим у наступних випадках.

«Для платників єдиного податку, які здійснюють діяльність на першій групі. У разі проведення розрахункових операцій виключно у безготівковій формі, тобто, розрахунок проводиться безпосередньо на банківський рахунок фізичної особи підприємця. І у разі здійснення торгівлі виключно не підакцизними товарами у сільській місцевості, за умови ведення розрахункової книжки і якщо місцевим органом самоврядування не прийнято рішення про обов’язковість застосування РРО», — сказав заступник начальника відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Житомирській області Андрій Петкевічус.

На сьогодні є можливість використовувати два види реєстраторів розрахункових операцій: апаратний та програмний.

«Апаратний РРО – це звичайний касовий апарат. Програмний РРО – це програмне забезпечення, яке можна встановити на телефон, на планшет або на комп’ютер і яке виконує функції реєстратора розрахункових операцій», — каже заступник начальника відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Житомирській області Андрій Петкевічус.

Державною податковою службою розроблено та безкоштовно надається підприємцям програмний реєстратор розрахункових операцій. Детальнішу інформацію можна дізнатися за номерами телефонів на екрані.