Компенсація за житло: власники зруйнованих російською агресією домівок можуть подати заяви, пошкоджених – відшкодування вже отримують

Компенсація за житло: власники зруйнованих російською агресією домівок можуть подати заяви, пошкоджених – відшкодування вже отримують

Власники пошкодженого російською агресією житла вже отримують грошову компенсацію. Згідно із сьогоднішнім рішенням виконкому таку компенсацію отримують ще семеро житомирян. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради. 

Усі звернення за програмою єВідновленя щодо компенсації за пошкоджене агресією рф житло розглядаються комісією вчасно. Станом на сьогодні таких звернень у Житомирській громаді – 76.

«Комісія всі заявки розглядає вчасно. Вчора розглянуто 8 заяв. На етапі розгляду – ще три. Але завтра їх може бути більше», – говорить Андрій Оніщенко, заступник начальника управління житлового господарства міської ради.

Він відмічає, що проблеми з поданням заявок на отримання зазначеної компенсації у власників таки виникають. До прикладу, об’єкт нерухомого майна, який пошкоджений, має кілька співвласників. «Заявку подає один зі співвласників. Тоді він повинен отримати згоду від інших. Буває таке, що їх немає у Житомирі чи в Україні. Трапляється, що документи на власність потрібно привести у відповідність до чинного законодавства. Тому перед поданням заявки через єВідновлення їм треба безоплатно проконсультуватися у ЦНАПі. Ще одна проблема – власники не мають смартфонів, а через прості кнопочні телефони неможливо зайти у застосунок «Дія» та подати заявку», – зазначає Андрій Оніщенко.

Згідно із законодавством максимальна сума компенсації не повинна перевищувати 200 тис.

«Із заяв, які розглядала комісія, бувало, що чек-лист чи загальна сума робіт з відновлення становила 270 тисяч гривень. Власник може погодитися чи відмовитися. У нас були люди, які відмовилися. У них великий будинок і три співвласники. І цифра компенсації, яка потрібна, була втричі більша ніж дозволена максимальна», – розповідає Андрій Оніщенко.

З 15 серпня комісія розпочала розгляд заяв на отримання компенсації за зруйноване житло внаслідок агресії рф. На сьогодні надійшло 14 таких заяв. Їх розглядатиме комісія упродовж 30 днів.

«Тут алгоритм і формула інші, – пояснює Андрій Оніщенко. – Власникам квартир багатоквартирних будинків компенсація надаватиметься у формі житлового сертифіката від держави».

Такий державний сертифікат можна використати для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках. Громадяни можуть обрати житло в будь-якій громаді України. Сертифікат діє упродовж 5-ти років.

За зруйнований приватний будинок отримувач компенсації може обрати з двох варіантів: сертифікат або гроші на спецрахунок. Кошти зі спецрахунка можна використати на придбання будівельної продукції для самостійного будівництва будинку або на замовлення виконання відповідних послуг і робіт.

У Житомирській громаді російські авіаудари зруйнували 123 квартири у двох багатоквартирних будинках – за адресами: Чумацький шлях 2 і БОС 1/304, а також 16 приватних будинків