Учасниці руху «Зе!Жінки» Житомирщини обговорили виклики, з якими стикаються жінки на шляху до політичного лідерства (ВІДЕО)

У Житомирі відбулася конференція «Жіноче лідерство: європейський вимір». У ній взяли участь учасниці руху «Зе!Жінки» Житомирщини. У рамках зустрічі політикині, громадські діячки, депутатки та просто прихильниці руху переглянули документальний фільм «Її почують» від жіночої асоціації «Alliance of her».

«Це європейська політична сила – ALDE, в яку входить і наша партія «Слуга Народу». Вони зняли такий фільм, щоб продемонструвати силу жінок, наскільки вони сильні і потужні, що вони можуть зробити, щоб впливати навіть на політичні рішення в країні», — каже депутатка Житомирської міської ради, фракція «Слуга Народу», лідерка «Зе!Жінок» м. Житомир Ірина Гладка.

ALDE – це європейська партія, яка діє у Європі. Представниці руху «ЗеЖінки» також залучені у її діяльність та просувають важливі для України резолюції. У фільмі ж розповідають про трьох жінок з різних країн, які доєдналися чи планують доєднатися до ALDE.

«Сьогодні ми переглядали фільм про жінок інших країн, які стали політикинями і з якими вони зустрілись проблемами. Я відчула якусь споріднену душу, можливо, я мала бути однією з них. Тому, що я жінка, молода, мати і не завжди в мені бачили подругу чи колегу, іноді відчували мене конкуренткою. Але я пройшла цей шлях, я змогла стати депутатом», — сказала депутатка Житомирської районної ради, партія «Слуга Народу» Вікторія П’ятницька.

Після перегляду фільму «Її почують» більшість учасниць руху «Зе!Жінки» впізнали у головних героїнях себе, адже, незважаючи на той факт, що за законодавством України у парламенті повинна бути рівна кількість чоловіків і жінок, вже ж гендерного паритету у політиці Україна ще не досягла.

«Останнім часом все більше і більше жінок зявляється в політиці, але ще дуже багато жінок, які не наважуються прийти в політику. Тим паче ми пропагуємо рівність, безбар’єрність. І тому на сьогоднішній день ми обговорювали шляхи досягнення мети», — сказала лідерка «Зе!Жінок» Житомирського району Галина Корінна.

Учасниці руху «ЗеЖінки» працюють у декількох напрямках: протидія домашньому й гендерно обумовленому насиллю, розвиток жіночого лідерства, економічна рівність , відповідальне батьківство, а також безбар’єрність.

«Питання безбарєрності постає на першому рівні, тому що у людей має бути доступ до всього. Як фізично, так само вони мають мати доступ до інформації, мати доступ до просторів, повинні мати доступ до прийняття рішень і мати вплив на ці рішення», — говорить депутатка Житомирської міської ради, фракція «Слуга Народу», лідерка «Зе!Жінок» м. Житомир Ірина Гладака.

Найближчим часом «Зе!Жінки Житомирщини планують реалізувати новий проєкт – відновлення ментального здоров’я українців.