У Оліївській гімназії відсвяткували перший дзвоник та урочисто відкрили новозбудоване укриття (ВІДЕО)

Перший дзвоник пролунав на подвір’ї Оліївської гімназії. Там навчається 107 учнів, восьмеро сьогодні сіли за парти уперше. Маленький Руслан розповідає, до школи готувався, навіть трошки навчився читати, але святкова лінійка стала для нього випробовуванням.

«Я вже хочу додому, я вже тут втомився. Мені треба було там дуже довго стояти, а я не хотів», — каже першокласник Оліївської гімназії Руслан.

Щоб порадувати малечу, першокласникам, дітям позбавлених батьківського піклування, а також шкільним активістам вручили подарунки.

Останній перший дзвоник пролунав для дев’ятикласників, минулого року усі учні Оліївської гімназії навчалися дистанційно, цьогоріч повертаються за парти. Випускники зізнаються, у них це викликає змішані відчуття.

«З одного боку я рада, тому що більше знань буде, можна буде краще вчитися, але з іншого – списувати гірше буде. Хвилююся сильно, боюся погано закінчити навчальний рік, дуже хочу гарно закінчити, щоб в мене гарні оцінки були», — каже учениця 9 класу Оліївської гімназії Анастасія.

Вийти на очне навчання діти змогли завдяки новозбудованому укриттю, якого минулоріч не було.

«На будівництво укриття, розпочинаючи від прийняття рішення Оліївською сільською радою, проектування та будівництво, у нас пішов майже рік», — говорить секретар Оліївської сільської ради Борис Ткаченко.

Складності у побудові укриття почалися на стадії проєктування.

«Доводилося змінювати ряд проектних рішень, у зв’язку з високим рівнем води, прийшлося змінювати повністю конструкції. Але наші проектанти із завданням впоралися, укриття сьогодні сухе, надійне і готове забезпечувати життя і безпеку наших діточок», — каже секретар Оліївської сільської ради Борис Ткаченко.

Щоб підземні води не підтоплювали укриття, його вирішили робити напівзаглибленим – воно знаходиться на відстані 2 метрів від рівня землі. Метраж сховища – 500 метрів квадратних, що покриває потреби гімназії.

«Ми бачимо, що це сучасне, нове укриття, яке відповідає всім нормам і стандартам, воно побудоване за новими технологіями. Сьогодні ми бачимо, що тут вже є підйомник для маломобільних груп. Повністю автономна система подачі повітря, прогрів», — говорить начальник Житомирської РВА Юрій Тарасюк.

Будівництво укриття коштувало 13 мільйонів гривень, фінансувала усе Оліївська сільська рада. Директорка гімназії розповідає, педагогічний колектив радий, що нарешті зможуть навчати дітей у класах, а не з застосуванням дистанційних технологій.

«Півтора роки дистанційного навчання, вчителі вже самі не могли дочекатися, коли вже відкриють наше укриття, щоб мати змогу працювати в очному режимі. Оскільки дистанційне навчання – це ненормований робочий день», — каже директорка Оліївської гімназії Альона Понір.

Після лінійки та урочистого відкриття сховища діти розпочали свій перший урок у цьому навчальному році.