Батькам ніде залишити маленьких дітей: дитячий садочок в Тетерівці без укриття (ВІДЕО)

Гучна сесія видалась в Тетерівській територіальній громаді, якій так і не вдалось завершитися. До зали прийшли десятки батьків з маленькими дітьми, котрі не мають куди водити малюків у будні, адже їхній садочок не має укриття.

«У нас 2-є діток: один в 3-му класі, а меньшенька - 2 роки, але в нас немає з ким її залишати. Добре, бабусю вмовили, щоб вона пішла в декрет на рік, бо ми домовлялися, що дитя в 2 роки піде в садочок, а її немає зараз з ким залишати. Не тільки ми такі, в нас багато мам, які самі з дітьми, батьки воюють і дітей нема куди віддавати», — каже мама Ольга Алієва.

Увесь час повномасштабної війни садочок працював так, що під час повітряної тривоги дітей водили в укриття до школи, що знаходиться неподалік. Там же розміщені групи старших дітей. Та нещодавно норми змінилися і це стало неможливим.

«Маршрут від старого садочка до школи відповідав всім нормам, був 400 метрів. При прийомці, це було 22 серпня, прийомна комісія у складі служби ДСНС, санітарної служби, начальника відділу освіти, виникли питання, що норми змінилися і вже потрібно до укриття не 400 метрів, а 100», — говорить директор ДНЗ «Березіка» Людмила Чорна.

Тож тепер, старші групи діток, приміщення яких знаходиться у самій школі, може продовжувати навчання, а ось найменші, аудиторії яких розміщені у старому садочку, на межі закриття. Альтернативи, тобто іншого дошкільного навчального закладу в громаді немає, адже, зокрема, у Високій Печі взагалі не працює жоден освітній заклад через відсутність сховища. Із цим питанням і прийшли на сесію.

«Сьогодні ми хотіли, щоб виділили кошти на модульне укриття, так як в нас залишилися кошти з перекриття криші садочку. Там невелика потрібна була сума, але вони впираються», — каже мама Ольга Алієва.

Спочатку, каже директорка садочку, намагались вирішити усе спокійно та без розголосу. Однак голова громади під час приватної розмови дала чітку категоричну відповідь.

«4 дні назад, коли вже був у мене акт прийомки на руках, я звернулася до сільського голови, я звернулася до начальника відділу освіти, що будемо робити. Сільський голова сказала, що ніхто не буде нічого будувати і дітей 2-х років не беріть до навчального закладу», — говорить директор ДНЗ «Березіка» Людмила Чорна.

На сьогодні 35 маленьких дітей ніде прихистити, доки батьки на роботі. Голова громади говорить, голосувати за проєкт рішення, яке пропонують батьки, не можна, адже воно складене юридично неправильно і є незаконним.

«Ви тут уже таке ставите. Ну давайте приймемо це рішення, а завтра прийдуть і скажуть, що його не можна таке робити. І що тоді?», — сказала голова Тетерівської сільської ради Валентина Ільницька.

У результаті після палких та гучних дискусій голова сільради залишила залу, хоча батьки усіляко намагались довести розмову до кінця.

І так, говорить депутатка районної ради Наталія Волинець, закінчується кожна сесія, коли на неї приходять невдоволені мешканці. Хоча цю проблему, на її думку, легко можна було вирішити.

«Це вже вдруге за останній час. Тільки люди приходять чимось незадоволені, голова встає, закриває сесію і йде. З даху залишилися кошти, з покрівлі, 1 мільйон 400 тисяч. Додати, є такі укриття. Вони заговорюють, закрикують, вводять людей в оману, аби тільки не виділяти ці гроші», — розповідає депутатка Житомирської районної ради, партія «Слуга Народу» Наталія Волинець.

Голова сільради перенесла сесію та розгляд цього питання на понеділок. Та вже зараз батькам ніде залишити дітей. Тож вирішили зібратися наступного дня у міській раді та розміститися у кабінеті Валентини Ільницької, аби не спустити безпекове питання їхніх малюків з рук.