Візит до Олевської громади: огляд навчального закладу, підтримка ветеранів та автівки для ЗСУ (ВІДЕО)

Робочий візит до Олевської громади посадовці розпочали із вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя за Україну, та поклали квіти до стели з портретами Героїв. Далі ж вирушили до тих, заради кого наша країна бореться – до наймолодших. Завітали до Замисловацького ліцею, де впродовж літа працював цифровий освітній простір Спільно, відкритий за підтримки ЮНІСЕФ.

«Цей освітній центр розрахований для дітей, які не мають можливості навчатися. Так як зараз війна в країні і саме в нашому закладі, та й взагалі на даній території, у дітей немає можливості навчатися дистанційно. Якщо із класу, наприклад, 15 дітей, всього 7 дітей може вийти на онлайн-урок. Зараз в них є така можливість, вони ціле літо ходили і надолужували свої знання», — говорить адміністратор цифрового освітнього центру Спільно Вікторія Кльоц.

Усього центр відвідували близько 70-ти дітей, а це більшість учнів ліцею. Вони мали доступ до ноутбуків та інтернету, а сам процес відбувався з розрахунку 60% — навчання, 40% — розваги.

«Тут нам проводили уроки, ми ходили на майданчик, гуляли по селу. Проводили уроки на ноутбуках і мініуроки ми проводили», — сказала учениця Замисловацького ліцею Вікторія.

Таких цифрових центрів по Житомирській області діє 12. Про це розповів начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. Говорить, це результат плідної співпраці з ЮНІСЕФ, яка продовжує розвиватися.

«

Дітки фактично все літо могли отримувати додаткову і освіту, і розваги завдяки нашій співпраці військової адміністрації з ЮНІСЕФ. Зараз ця техніка, яка була надана ЮНІСЕФ, залишиться в школі. Взагалі, освітній процес ми зобов’язані забезпечити в самих віддалених і невеликих населених пунктах нашої області для того, щоб діти могли отримувати повноцінну освіту не дивлячись на ті жахи, які відбуваються», — розповідає начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Звернули увагу і на готовність закладу до нового навчального року, зокрема, чи подбали тут про безпеку дітей.

«Ознайомились з готовністю школи до 1-го вересня. Бачимо, що школа готова, колектив готовий, укриття є – це важливо», — говорить Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

У такий час важко не лише дітям, а й дорослим, тож і про них подбали в громаді. Відкрили «Центр надання соціальних послуг». Важливо, що при ньому діятиме і ветеранський хаб.

«Це важливо сьогодні, що в тих організаціях, ЦНАПах, і органах, які відповідають за соціальне забезпечення, з’являються співробітники, окремі вікна, де будуть надаватися послуги нашим ветеранам. Це важливо, це повага, це увага, і це, звичайно, зручно. Тому я радий, що така інфраструктура сьогодні створюється, що є така можливість. Олевськ – одна з тих громад, де як раз це вже з’являється», — каже Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Поряд з підтримкою тих, хто вже повернувся з війни, Олевщина продовжує опікуватися й діючими військовими, котрі щодня ризикують життям. Днями передали чергові 2 автівки для 2 різних підрозділів.

«Це вже 31-а і 32-а автівка, яку ми передаємо на Збройні Сили. Звісно, ми ставимо акцент на ті військові частини, де служать наші земляки – мешканці Олевської територіальної громади. Збір коштів на дані автомобілі ініціювала мама нашого загиблого Героя, яка принесла 100 тисяч гривень. Тому оцей Hyundai h200 придбаний за 100 тисяч мами нашого Героя. Іншу автівку нам передали меценати», — розповідає Олевський міський голова Сергій Лисицький.

Жінка говорить, її син почав захищати Україну ще з 2014-го. І головна його мрія була – Перемога. Тож заради неї мати готова віддати усе, аби тільки бажання її дитини, як і усієї країни, здійснилося.

«Він дуже любив Україну, вболівав за Україну, знав усю історію і казав «Я йду до кінця». Ну так сталося, мій син загинув, вже майже рік, як його немає. Але він дуже хотів, щоб була Перемога, щоб люди жили у вільній Україні, щоб всі були щасливі. Тому я що мала, те й принесла, і хочу також допомогти нашим Збройним Силам», — говорить мама загиблого військовослужбовця Наталія.

А ось кошти на технічне обстеження, ремонт, фарбування і нову гуму передали діти Дружбівського ліцею. 48 тисяч гривень вони зібрали, створивши власний блокпост біля знаменитого кар’єру. Самі військові кажуть, автівки мають неабияке значення на передовій, і потреба в них завжди залишається.

«Вони, так, дуже потрібні, бо кожен день десятки автомобілів просто, як кажуть, йдуть вогнем у небо. А виконання бойового завдання завжди потребує швидкості, маневреності», — каже військовослужбовець Андрій.

Та на цьому, запевняють у громаді, підтримка військових та наближення перемоги не завершується, адже на черзі ще 2 автомобілі для Збройних Сил України.