Скандальне сміттєзвалище: яка насправді ситуація довкола звалища у Ємільчинській громаді

Тимчасова слідча комісії Верховної Ради з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України працювала на Житомирщині у квітні, а її результати викликали резонанс. Члени ТСК побачили сміттєзвалище в селі Підлуби, що за кілька кілометрів від містечка Ємільчине, і назвали його несанкціонованим. Голова ж громади говорить, перевірку провели без його відома та навіть не запросили на місце розібратися у цій справі.

«З 2003-го року на нього був виконаний паспорт, він у нас був. Були відповідні погодження управління екології, державної інспекції, держпродспоживслужби і так далі. В 2021-му році на вимогу Державної екологічної інспекції був відповідний припис і ми почали розробляти відповідну документацію. Ще в 21-му році ми почали розробляти паспорт видалення від відходів, були проведені певні лабораторні дослідження, аналіз ґрунту і так далі. В 21-му році практично був виготовлений весь паспорт і документ був відправлений на погодження управління екології», - зазначив голова Ємільчинської селищної ради Сергій Волощук.

Довести справу до кінця завадило повномасштабне вторгнення. В перші місяці війни пріоритетними стали інші питання в громаді, а також Кабмін видав постанову, котра забороняла видатки, які не стосуються воєнного часу. Наразі законопроєкт було послаблено і з початком нового року громада знову почала діяти у напрямку усунення порушень і переоформлення документів даного сміттєзвалища.

«З 1-го січня 2023-го року нами було передано всі сміттєзвалища на створене раніше КП «Благоустрій». Це нам розв’язало руки в плані того, що комунальне підприємство має свої особисті рахунки, які не підпорядковуються казначейству, і вони також можуть виготовляти документації, які сьогодні вимагає законодавство», - додав голова Ємільчинської селищної ради Сергій Волощук.

У Державній екологічній інспекції кажуть, зафіксували порушення на цьому сміттєзвалищі під час перевірки органу місцевого самоврядування у 2021-му році. З того часу тримали об’єкт на контролі та прописали вимоги, котрі громада мала виконати.

«Вже в ході проведення перевірки було виявлено те, що це сміттєзвалище є офіційним, воно є зареєстрованим, воно включено до переліку реєстру місць видалення відходів, але були певні порушення щодо його експлуатації. І ще одне порушення було те, що в нього був паспорт не продовжений. Тому інспекцією за результатами даної перевірки було надано вимогу щодо приведення у відповідність експлуатації даного сміттєзвалища, а також одним із пунктів було те, щоб поновили паспорт», - розповів  заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Малярчук

На даний час триває заборона на проведення перевірок контролюючим органом, яка була встановлена Кабінетом Міністрів України. Та впродовж усього часу, з початку повномасштабного вторгнення, екоінспекція наголошувала органам місцевого самоврядування на виконанні вимог попередніх років та дотриманні вимог природоохоронного законодавства.

«Направляли певні вимоги, листи, давали рекомендації щодо поновлення всіх паспортів, не тільки цього, а всіх паспортів місць для відходів на території Житомирської області. Також писали листи, в яких рекомендували, щоб ОМС включали у бюджеті на наступний рік кошти для виконання природоохоронних заходів. І також в 2022-му році під час проведення рейдових заходів було знову виявлено порушення щодо експлуатації сміттєзвалища, і старосту Підлубинського старостинського округу було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу», - додав заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Малярчук

Вже зараз територія сміттєзвалища повністю обвалована, встановлено загорожу, проведено зонування, облаштовано відеонагляд. Отже, довоєнні вимоги контролюючих органів щодо утримання та експлуатації, органом місцевого самоврядування виконані. Наразі громада чекає узгодження документів на усіх рівнях, аби привести в дію паспорт місця видалення відходів. Варто зазначити, що наразі сама ТСК вже припинила свою діяльність, адже за її звіт на початку травня 2023 року у стінах Верховної ради України проголосувало лише 130 народних обранців з 226 необхідних, а отже її рішення не набрали чинності.