Жителі Тетерівської громади добилися рішення про будівництво модульного укриття для садочку

Скандал з укриттям для дитячого садочку у Тетерівці мав продовження. Два дні гучних сесій та палких дискусій не минули даремно. В понеділок мешканці прийшли на сесію ще раз. Юрист, якого було запрошено на засідання головою громади, розповів, що після попереднього скандального засідання минулого тижня, влада зробила певні кроки до вирішення питання відсутності укриття. Зокрема, направила лист до відповідальних органів. 

«До обласного управління ДСНС, а саме відділу цивільного захисту, з приводу надання роз’яснення щодо можливості облаштування модульного укриття для потреб учасників освітнього процесу. Це було ініційовано до ДСНС і до відділу цивільного захисту Житомирської райдержадміністрації» — повідомив юрист Олександр Вандяєв.

Того ж дня, говорить депутатка районної ради від партії «Слуга Народу» Наталія Волинець, також зверталась до районної адміністрації, де їй надали варіанти таких укриттів, які вже встановлені в інших громадах, зокрема, в Березівській. Та на думку сторони голови громади, вони не є безпечними. 

«Ви ж не є експертом, ви не знаєте на скільки вони відповідають на даний момент саме вимогам. І на обліку в ДСНС на даний момент вони не стоять, ці Березівські укриття. Нехай ДСНС відповідь надасть, це буде максимум тиждень, і вони нададуть конкретну відповідь: ми можемо їх або ми не можемо ставити їх» — розповів юрист Олександр Вандяєв.

Брати на себе відповідальність, якщо модульні укриття будуть недостатньо надійні – голова громади не хоче.

Згодом, у бурхливих дискусіях виявилось, що керівний апарат сільської ради не задовільняє написання проєкту рішення, яке запропонували небайдужі депутати. Разом з юристом голова фракції «Слуга Народу» в Тетерівській сільській раді його частково переробили.

Хоча до кінця депутатів та голову громади і таке формулювання не задовільнило, рішення таки на цей раз прийняли одноголосно, а також доручили очільнику відділу освіти сільської ради у 10-денний термін вивчити питання можливих модульних укриттів та надати свої пропозиції. Також 2 групи дітей, доки не збудують сховище, погодили тимчасово розмістити у школі. 

«Просто я дякую всім батькам, всім небайдужим жителям села Тетерівка, які сьогодні прийшли знову ж таки і підтримали нас. І тепер вони вже знають, що їхні дітки будуть знаходитися точно в садочку» — сказала директорка дошкільного навчального закладу Людмила Чорна.

Депутатка Житомирської районної ради говорить, так, рішення вони досягли, однак яким чином – насторожує. До того ж, про перше укриття в Тетерівці бодай для садочку згадали лише на другий рік повномасштабної війни. Тож надалі триматимуть такі важливі питання на контролі. 

«Все ж таки вони в резерв поставили 1 млн 400 тисяч, що залишились з покрівлі. Це вже вселяє надію. У мене питання до того, що як працює взагалі сільська рада. На 1-ше вересня виходить юрист і говорить, що тільки зараз направили якийсь лист до ДСНС і ми їх будемо чекати. За це ніхто не несе покарання. Тому ми не будемо стояти осторонь, ми працюємо, будемо відстоювати і я, думаю, ми нарешті побудуємо це укриття» — сказала депутатка Житомирської районної ради Наталія Волинець.

Зараз садочок виділив 2 дні, аби облаштувати комфортні групи для наймолодших у шкільних класах. Однак мріють, що вже незабаром зможуть повернутися до рідного приміщення, на території якого буде встановлено модульне укриття