Проєкт «Діти Перемоги» триває: свято завітало до Лугинської громади

Проєкт «Діти Перемоги», ініційований народним депутатом Арсенієм Пушкаренком, набирає обертів. Днями свято завітало і до малюків із Горщиківської та Лугинської громад. Усього ж охопили близько 600 хлопчиків та дівчаток з родин військовослужбовців. 

«Діти повинні відчувати, що вони не залишились самі, наодинці зі своїми проблемами. Батько воює, мати має свої інші проблеми. Все ж таки війна іде, вона не закінчується, на превеликий жаль, але ми очікуємо перемоги. Діти повинні себе вважати дітьми. Я вважаю, це дуже правильно і гарно. Ми щиро дякуємо народному депутату, що він проводить такі акції» — сказав голова Лугинської громади Петро Мельник.

Голова громади говорить, запрошували дітей не лише військовослужбовців, а й правоохоронців та рятувальників. Першими виставу переглянули малюки з Горщиківської громади. Серед них – 4-річна Аня. Мама дівчинки говорить, спостерігати за такими емоціями доні – надзвичайно приємно, тож переконує, попри такий складний час заходи для дітей мають неабияке значення. І це розрада не лише для малюків, а й для всієї родини. 

«Вони підтримують дитячий дух, створюють для них радість. Їм це дуже приємно і дуже важливо, щоб вони не сумували, а були радісні, щасливі. Це дуже круто» — каже мама дівчинки Наталія.

Виставу та анімаційну програму для дітей підготував Житомирський обласний академічний театр ляльок. Кажуть, у репертуарі для проєкту «Діти Перемоги» мають кілька різних сценаріїв. Та щоразу, спостерігаючи за емоціями малечі, переконуються, що роблять важливу справу.

«Ти відчуваєш енергію, бачиш посмішки. Сьогодні був момент, одна матуся підійшла, не кажучи навіть про дітей, каже: «Ми сьогодні забули на ці декілька годин, що йде війна». Тобто є моменти такі, які дають розраду» — розповіла актриса 1-ї категорії лялькового дому Лада Андрусенко.

На свято завітала і родина Рафальських з Лугин. Для них повномасштабна війна стала власною трагедією, адже на ній вони втратили батька. Розповідають, прийняв рішення піти в бій без роздумів, адже передусім хотів захистити рідних.

«Він пішов не задумуючись. Він дуже переживав за своїх діток, вони в нього дуже довгоочікувані. Він ними пишався. Навіть побратими, які в нього були, говорили: «Ми не знаємо як його звати, але він завжди говорив, що за своїх хлопчиків». Тато загинув наш на Ізюмському напрямку Харківської області. 10 місяців був безвісти зниклим. Ми його шукали. Тоді Арсеній Михайлович приїжджав і сказав «Я допоможу вам якщо треба» — розповіла дружина загиблого військовослужбовця Світлана Рафальська.

Самі хлопчики Вітя та Віталій говорять, батька дуже не вистачає, але для них він справжній Герой. Згадують, тато вчив ніколи нікому не відмовляти, а також багато часу проводили разом.

«Він був дуже добрий, завжди з нами грав, брав нас з собою в рейси. Я з ним їздив і за Липники, і в Новоград. Багато куди їздили, багато куди він нас з собою брав. Привозив нам, коли ми малесенькі були, завжди після рейсів машинки. Ми були дуже раді, каталися ними. Гралися» — згадують сини загиблого військовослужбовця Віталій та Віктор.

Родина розповідає, відчувають підтримку, про них в громаді не забувають. За підтримки Арсенія Пушкаренка хлопці відпочивали у таборі в Естонії. Сам нардеп говорить, саме це і є одним з головних завдань, аби рідні наших Героїв не відчували себе покинутими. 

«Дуже багато сьогодні батьків, близьких наших діток зі зброєю в руках захищають суверенітет, територіальну цілісність, незалежність нашої держави. Власне, сьогодні важливо підтримувати не тільки Збройні Сили, зрозуміло, що це пріоритет №1, але і близьких, рідних, особливо діток. І ці свята, так їх назвемо, покликані для того, аби відволікти малечу від поганих новин, тривожних думок» — сказав Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Лугинська громада стала 4-ю, куди завітав проєкт «Діти Перемоги», однак він поширюватиметься і надалі, аби якомога більше юних українців забули бодай на кілька годин про війну