Під час візиту Міністерки охорони здоров’я Естонії до Житомирщини обговорили комплексну реабілітацію українських військових

314

Житомирщину на запрошення народного депутата України Арсенія Пушкаренка відвідала естонська делегація на чолі з Міністеркою охорони здоров’я Естонської Республіки Рійною Сіккут. Дружня країна, яка вже взяла під свій патронат відбудову Житомирської області, продовжує підтримувати Україну, зокрема щодо реабілітації військових. Головною метою візиту було напрацювання комплексної системи протезування та повернення наших військових до цивільного життя. Тож в першу чергу ознайомились із закладами охорони здоров’я, які вже надають такі послуги.

«33 заклади охорони здоров’я на території області заключили пакети з Національною службою охорони здоров’я України по пакету реабілітації. 14 – стаціонарні відділення і 19 – амбулаторні відділення. Найбільший і найкращий заклад по реабілітації – це, звичайно, центр, де ми зараз знаходимося. Розрахований він на 165 ліжок» — повідомила заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

Серед пацієнтів цього закладу – і військові, частина з яких лікуються стаціонарно, а хтось – амбулаторно. Вдруге тут лікується і Віктор. Нині йому проблематично розтискати руку, тож над цим і працюють. 

«У мене велика контрактура руки і її просто неможливо розігнути. От ми нею і займаємося. Я був під Вугледаром, був під Бахмутом, останнім часом був на Запорізькому напрямку під Рівнополем. Останнє поранення там і отримав. Тяжке поранення отримав під Бахмутом, коли заходили. Дуже тяжкі умови праці у нас, дехто не витримує, але ми мусимо працювати для нашої Перемоги» — розповів військовослужбовець, який проходить реабілітацію Віктор.

У центрі надають всебічну реабілітацію – як фізичну, так і психологічну. Проводять різні процедури – водні, масажні, лікувальну фізкультуру та інші. Але для Житомирської області цього замало, адже війна, на жаль, триває і реабілітації потребує все більше хлопців та дівчат. Співпраця у цьому напрямку з Естонією розпочалася ще давно.

«Естонія почала співпрацю з Україною у сфері реабілітації ще у 2014-му році, і ми ніколи не уявляли, що це буде такий довгий період співпраці. Ми співпрацюємо з університетами у магістерських програмах в напрямках терапії і наші перші випускники вже працюють у сфері здоров’я України. Також в жовтні 40 спеціалістів з України пройдуть тренінги в клініці реабілітації в Естонії» — сказала Міністерка охорони здоров’я Естонської Республіки Рійна Сіккут.

Окрім того у співпраці з благодійним фондом BGV Естонія займається протезуванням нашим військових, котрі втратили нижні кінцівки. 

«Естонія на цей рік, на 2023, виділила 3 мільйони євро на протезування та проходження реабілітації наших хлопців, які, на жаль, через війну втратили ноги. Станом на сьогодні вже 10 людей, ось саме сьогодні 10-й виїжджає з Таллінна, вони отримали надсучасні електронні протези німецького виробництва» — розповіла директорка Благодійного фонду BGV Поліна Алдошина.

До кінця роки протезувати планують ще 6 людей, деякі з них отримають протези на обидві ноги. Окрім того, аби ще більше покращити систему реабілітації наших військових, Естонія хоче створити ще один центр на території Житомирщини. 

«Це, очевидно, буде те комунальне підприємство, яке сьогодні існує, але воно буде модернізовано, буде покращена матеріально-технічна база, буде підвищена кваліфікація персоналу, медичних працівників. Ну і, звичайно, основне завдання наше – це щоб була технологія протезувань» — сказав Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Нардеп наголошує: реабілітація наших захисників повинна відбуватися комплексно. Мова йде і про фізичну, і про психологічну реабілітацію. Тож продовжуватимуть працювати у цьому напрямку з Естонією. Наприкінці візиту Рійни Сіккут завітали до Житомирської політехніки, де нещодавно відкрили Центр ветеранського розвитку. Тут військові, які демобілізувалися, мають змогу отримати нову професію та адаптуватися до цивільного життя