Побудований естонцями садочок в Овручі вже місяць відкритий для дітлахів

301

В Овручі вже понад місяць працює новий дитячий садочок, будівництво якого було повністю профінансоване Урядом Естонської Республіки. Це перший об’єкт відновлення України, який був збудований за кошти іноземної держави, і перший проект, реалізований в рамках відбудови Житомирщини, яку Естонія взяла під свій патронат. Нині садочок відвідує 80 дітей.

«Сьогодні ми могли побачити на власні очі те, про що ми говорили, те, що ми очікували. Йде мова не тільки про стіни, а йде мова про наповнення. Тут підходять до виховання з урахуванням європейських норм, європейських стандартів. Бачимо тут щасливих дітей, бачимо задоволених вихователів і саме так має виглядати нова інфраструктура України. Це те, про що каже Президент» — сказав Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеный Пушкаренко.

Співпраця з Естонією триває: кілька місяців тому овруцькі освітяни відвідали Таллінн, аби перейняти досвід колег. А нещодавно вже в себе приймали естонську делегацію. Кажуть, що між українською та естонською системою дошкільної освіти є певні відмінності, але багато й подібного.

«Ми запросили українських колег до нас в Естонію, ми показали різні садочки, різні методики. Вони обрали собі садочок-партнера. Наступного разу вони приїхали в Естонію вже усім персоналом садочку, провели там насичений навчальний тиждень. І зараз можуть впроваджувати отримані знання в цьому садочку» — повідомила керівниця проєкту Анна Сілем.

Саме естонська та фінська системи освіти та виховання дітей є найкращими в Європейському Союзі. Головним завданням естонські вихователі вважають навчити дітей навичкам, які знадобляться в майбутньому. Малечу навчають критично мислити, а також бути самостійними. Наприклад, дітей навчають самообслуговуванню: вони самі насипають собі їжу під час обіду.

«У нас цілі, які мають бути на виході з дитячого садочку, однакові: щоб дитина була розвинута, мала певні навички. Тільки у них є більше свободи для того, щоб досягнути цієї мети, ми більше дотримуємось програми, але в нас теж є варіації, які ми беремо до уваги» — розповіла директорка садочку Наталія Дубовик.

В Естонії садочки приєднані до єдиної електронної системи, де завантажені усі документи. Завдяки постійній комунікації та співпраці такий варіант роботи планують запозичити і в Україні. Зокрема, про це йшлося під час зустрічі з керівниками 18 дошкільних навчальних закладів Овруччини. 

«Ми дуже чекали, коли приїдуть до нас наші гості з Естонії, тому що вони хотіли побачити чи ми щось взяли у них, їм це було дуже цікаво. Наскільки я зрозуміла, Христина побачила ці частинки виховного процесу. Але ми теж дуже б хотіли, щоб вони ознайомилися з нашим навчальним процесом, тому що я більш ніж впевнена, що вони знайдуть багато цікавого» — додала директорка садочку Наталія Дубовик.

Естонія планує розпочати другу чергу будівництва садочка в Овручі. Тоді сучасний дошкільний заклад зможуть відвідувати вдвічі більше дітей — 160