Театр ляльок, аніматори, Пес Патрон та новий майданчик: як підтримати дітей в умовах війни (ВІДЕО)

131

Діти – майбутнє нашої країни, і війна не повинна забирати в них дитинство. Саме тому в області продовжують реалізовувати проєкт «Діти Перемоги», який ініціював Народний депутат Арсеній Пушкаренко.

«Наші сьогодні хлопці і дівчата зі зброєю в руках відстоюють те, щоб було майбутнє. І майбутнє – це діти. І власне, це повинні бути не діти війни, а діти перемоги. Вони повинні бути щасливими, вони повинні бути впевненими, вони повинні гордитися тим, що вони українці, що вони вільні, і саме такі вони ростуть», — каже Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Днями святкова програма завітала і до малечі Білокоровицької громади. Усі вони – діти військовослужбовців, правоохоронців та рятувальників.

«Сьогодні, завдячуючи ініціативі Арсенія Пушкаренка, «Діти Перемоги» ми маємо діток порадувати таким святом. Всього було роздано 105 запрошень, прибули на це свято 87 діточок. Це надзвичайно важливо. Ми не можемо постійно жити в цьому стресі, повинні надавати людям можливість відволіктися задля того, щоб підняти настрій, задля їхнього емоційного здоров’я», — сказав голова Білокоровицької громади Сергій Коцур.

На один день розділити це свято з дружиною та дітьми зміг і голова родини Бондар, котрий також несе службу на захисті держави. У сім’ї – четверо діток. Мама каже, тривожні думки, звичайно, турбують, завжди чекають батька вдома, а цього дня вдалося ще й разом побувати на святі.

«Дуже важливо те, що дітям надають можливість просто відволіктися від буденності, від якихось проблем, навіть від тої школи. Емоції вирували, було смішно, було дійсно на позитиві. Не тільки для дітей, а ще й для дорослих було варто прийти і подивитися це», — зазначає дружина військовослужбовця Наталія Бондар.

Виставу та розважальну програму для дітей підготував Житомирський обласний академічний театр ляльок. Кажуть, обирають такий репертуар, який не лише підіймає настрій, а й може чомусь навчити малечу.

«Ми обрали саме таку тематику і вистави, і програми, для того, щоб діти не боялися спілкуватися. Щоб вони ділилися своїми проблемами, не ховали в собі біль, а відкривали її. Суспільство – воно лікує, спілкування лікує, друзі лікують, виховують», — говорить актор Житомирського обласного академічного театру ляльок Віктор Гущин.

Наскільки позитивно проект «Діти Перемоги» впливають на глядачів, можна було помітити на їхніх обличчях. Це щирі посмішки та задоволені очі. Такі ж радісні емоції були й у дітей Горщиківської громади, для яких за підтримки благодійника Миколи Іскри створили ігровий майданчик.

«Ініціатива створення цього майданчика була, звісно, у голови ОТГ Туровського Олексія Анатолійовича. Він прийшов до мене з пропозицією, і я дуже її підтримав. Це благородна місія, це наші діти. І ми хочемо, і я хочу, щоб діти все ж таки мали радість, а на такому майданчику вони можуть і погуляти, і там є воркаут, можуть і підкачатися», — сказав генеральний директор ТОВ «Твій Хліб» Микола Іскра.

Голова громади говорить: таких майданчиків не вистачало, аби задовільнити потребу. Та окрім розважальної мети, він має і об’єднувальну місію. У громаді нині проживає 700 дітей, частина з яких – переселенці. А така ігрова зона може стати місцем для активного спілкування та знайомства.

«Я його навіть назвав би не дитячим майданчиком. Коли ми анонсували відкриття, це більш я назвав би інтеграційним майданчиком. На сьогоднішній день в Горщиківській громаді проживає дуже багато внутрішньо переміщених осіб, зокрема, дітей. Діти переважно між собою групуються, граються з собою, а ми б хотіли, щоб вони на цьому майданчику інтегрувалися з місцевими дітьми, вільно ходили в школу, вільно себе відчували, і не відчували себе розділеними від цієї громади, а відчували себе повноцінними мешканцями цієї громади», — розповідає голова Горщиківської громади Олексій Туровський.

Майданчик розділений на 2 сектори: спортивну та ігрову. У планах встановити тут ще баскетбольну та волейбольну зони. Розвагу тут собі знаходять як маленькі, так і старші діти.

«Тут є горка, всякі дітки, і ще класно є, що туди можна лазить на верх, і гойдалка подобається», — каже маленька жителька Горщиківської громади Соломія.

«Мені дуже подобається тут. Тут багато дітей, тут гойдаються, можна посидіти з друзями на лавочках, покататися на гойдалках. Наприклад, до мене приїхала молодша сестра, то можна піти на горку, на гойдалку і кататися, гратися», — говорить жителька Горщиківської громади Каріна.

Окрім того, розповів голова громади, планують закуповувати нові гойдалки та гірки, аби робити майданчик ще більшим та зручнішим.