Віддавати військовий ПДФО державі: як реагує Житомир (ВІДЕО)

123

Законопроєктом, у якому Верховна Рада пропонує спрямовувати ПДФО із зарплат військових з місцевих бюджетів у державний, занепокоїлись і депутати Житомира. Це питання підняли сьогодні під засідання сесії.

Депутати вважають, що цей законопроєкт може призвести до знищення децентралізації, тож переконують, що варто не допустити його схвалення. Схоже звернення до Верховної Ради підготувала і Асоціація міст України, за яке також проголосували на сесії. Сергій Сухомлин говорить, з новим законом військовим буде складніше отримувати те, що вони потребують.

З одного боку, говорить Сергій Сухомлин, цей законопроєкт можна пояснити тим, що під час війни концентруватися потрібно саме на ній, однак Житомир таким чином значно втратить в бюджеті, бо ж відсоток ПДФО на даний час складає близько 50% усіх коштів.

Місто, за словами Сергія Сухомлина, перетвориться на бухгалетрію, котра лише видаватиме заробітну плату та закриватиме комунальні потреби. Про капітальні видатки навіть говорити не варто. Однак запевнив, що оптимістично налаштований щодо реалізації запланованих проєктів.

Якщо Верховна Рада остаточно прийме законопроєкт, він вступить в дію з 1-го жовтня. Втрати органів місцевого самоврядування до кінця 2023 року складуть майже 24 млрд грн. У 2024 році орієнтовні втрати нараховуватимуть близько 100 млрд грн.