У Житомирі стартував XV Міжнародний фестиваль Дні польської культури

181
У Житомирі стартував XV Міжнародний фестиваль Дні польської культури

Цьогорічний фестиваль присвячений 550 річчю від дня народження Миколи Коперника – відомого польського астронома і математика, фізика, дипломата, економіста, каноніка та лікаря. Також Коперник був автором геліоцентричної теорії побудови Сонячної системи. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

Фестиваль проходитиме упродовж чотирьох днів – з 29 вересня по 1 жовтня. За цей час охочі зможуть познайомитися з польською культурою, музикою та історією, відвідати Святу Месу та багато інших речей.

«Заплановані виставки, екскурсії та концерти. Серед них хотіла б виокремити виставку «Від Торуня до Зірок Миколи Коперника в іконографічних колекціях Бібліотеки Коперника в Торуні», яка проходитиме у Домі Української культури. Проходитиме концерт «Стежками Падеревського та і традиційний Міжнародний фестиваль польської культури "Веселка Полісся», – розповідає голова громадської організації "Житомирська обласна Спілка поляків України" Вікторія Лясковська Щур.

Цьогорічні Дні польської культури розпочались з «Міжнародних наукових читань 2023» саме у тому місці, де бере свій початок майбутнє музики – Музичній школі №1 імені Бориса Лятошинського.

«Вже стало традицією, більш ніж десятиліття, що Дні польської культури починаються саме в нашій школі. В цьому зібралися автори збірки яка буде сьогодні представлена. Я хочу сказати слова вдячності польському народу, які є нашим дружнім, рідним народом, які з повагою віднеслися до наших біженців, наших діток та мам, які приїхали до них через війну. І зробили все для того, щоб наші українські люди на польській землі почували себе, як вдома. Дякую нашим воїнам, ЗСУ, які дають змогу нам сьогодні зустрітися і підняти питання культури», – говорить Валентина Чудовська, директорка закладу "Музична школа імені Б.М. Лятошинського" Житомирської міської ради.

Упродовж наступних днів житомиряни та гості міста мають змогу відвідати такі заходи в рамках Днів польської культури:

29 вересня (п'ятниця)

15:00 – Відкриття виставки «Від Торуня до зірок. Микола Коперник в іконографічних колекціях Бібліотеки Коперника в Торуні» (Український дім, вул. В. Бердичівська, 61);

17:00 – Концерт «Прелюдії Фридерика Шопена та дитячі п'єси Віктора Косенка: несподівані паралелі» (Житомирська музична школа ім. Б.М. Лятошинського вул. Михайлівська,

30 вересня (субота)

09:30 – Концерт «Стежками Падеревського» (Музична школа «Гармонія» вул. Троянівська, 20);

12:00 – Вшанування пам'яті жертв політичних репресій у ХХ столітті та до 85-ї річниці «Польської операції НКВС» у 1937-1938. (Пам'ятний знак жертвам політичних репресій 1937-1938 років, вул. Велика Бердичівська 105-107);

16:00 – ХХѴІІІ Міжнародний фестиваль польської культури "ВЕСЕЛКА ПОЛІССЯ" (Житомирська обласна філармонія, вул. Пушкінська, 26);

1 жовтня (неділя)

13:00 – Свята Меса в намірах за мир в Україні та творців українсько-польської культури, організаторів, добродіїв та учасників ХѴ Днів польської культури в Україні. (Прокафедральний костьол св. Софії у Житомирі; (Майдан Замковий)