Урбаншкола в Житомирі: містяни та експерти комплексно досліджували територію Замкової гори з метою формування візії та напрацювання концепту

Урбаншкола в Житомирі: містяни та експерти комплексно досліджували територію Замкової гори з метою формування візії та напрацювання концепту

Протягом трьох насичених днів, 22-24 вересня, архітектори, експерти з міського планування, географії, екології, соціології та активні містяни комплексно досліджували історію, простір та соціальні відносини Замкової гори з метою формування візії, принципів та підходів до майбутньої трансформації публічного простору. Про це повідомляє Концепція інтегрованого розвитку м. Житомир 2030.

Урбаншкола проходила в межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Швейцарії.

Для чого все це?

«Замкова гора – особливий простір нашого міста. Це те місце, де засновано Житомир, звідки розпочалась його історія. Ця локація самодостатня в розрізі змін історичних подій. І наше з вами завдання – зробити все, щоб зберегти те, що ми маємо. Дуже хочеться, щоб там залишилась камерна атмосфера, щоб містяни хотіли приходити туди щодня, щоб це місце стало туристично привабливим», — зазначила перша заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

«Як показує практика і досвід, саме спільно з містянами, саме у співпраці і взаємодії створюється чудова енергія і синергія, яка дозволяє досягати надзвичайних результатів, які потім приймаються громадою і створюється якісний продукт. Це можливо лише у співпраці з громадою, після вивчення потреб та запитів користувачів», – зазначає Ірина Мілаш, координаторка проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II» в м. Житомир.

Вадим Денисенко, міський планувальник, співзасновник бюро планування Cite також наголошує: «Наш підхід передбачає залучення місцевих мешканців, хто живе і працює біля Замкової гори, а також всіх житомирян. Після збору інформації відбуватиметься розробка архітектурної концепції, яка буде враховувати історичний зміст місця, потреби користувачів, а в подальшому ця концепція буде обговорена з місцевими мешканцями».

Хто координує дослідження?

  • Анастасія Варваніна – архітекторка, експертка з міського планування (ZOTOV&CO)
  • Марія Грищенко – соціологиня, дослідниця Центру Урбаністичних Студій, співзасновниця бюро учасницького планування Cité
  • Вадим Денисенко – експерт з урбаністики, співзасновник бюро учасницького планування Cité
  • Інна Добровольська – архітекторка, експертка з урбан аналізу та планування.

Що відбувалось?

  • учасники та учасниці воркшопу працювали за двома ключовими напрямками:
  • архітектура та середовище
  • люди та соціальна тканина Замкової гори.

Третього дня команди об’єдналися та спільно визначили візію та ключові принципи трансформації Замкової гори.

Що далі?

Спільні пропозиції, напрацьовані учасниками урбаншколи під керівництвом досвідчених менторів та експертів, стануть основою для створення технічного завдання, яке згодом буде передано на розгляд та затвердження архітектурно-містобудівної ради.

Організаторами заходу є Житомирська міська рада за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням урядів Німеччини і Швейцарії.