Ошукували військовослужбовців і волонтерів: на Житомирщині викрили шахраїв, які продавали неіснуючі автомобілі для ЗСУ (ВІДЕО)

Два організатори і четверо активних учасників злочинної схеми наразі відбувають покарання у виправній колонії на Житомирщині за пограбування та крадіжки. Окрім них, до складу групи входило ще 6 осіб «з волі». Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

Аби «заробити», фігуранти розміщували в соціальній мережі оголошення про продаж автівок, і навіть обіцяли доставити їх на фронт. Натомість як тільки отримували гроші, переставали виходити на звʼязок і зникали.

Спільники фігурантів на волі отримували гроші на відкриті карткові рахунки, невелику частину залишати собі, а решту – пересилали організаторам шахрайської оборудки, які розподіляли кошти між іншими спільниками.

Серед потерпілих від дій шахраїв – військовослужбовці та волонтери, які купували автомобілі на потреби ЗСУ.

Задокументували злочинну діяльність організованої злочинної групи поліцейські Департаменту карного розшуку та Головного слідчого управління Національної поліції України.

У ході розслідування встановлено, що фігуранти обіцяли авто за цінами, що були нижчими за ринкові, а також завдяки «легендам» легко входили в довіру до потенційних покупців.

«Зокрема у телефонній розмові з одним із захисників, який зацікавився автівкою в оголошенні, зловмисник розповів вигадану історію, що начебто його батько теж воює, а відтак він хоче допомогти нашим воїнам і готовий особисто доставити автомобіль до лінії фронту. При цьому просив перерахувати лише кілька тисяч гривень на бензин. Згодом у дорозі автомобіль начебто «зламався» — і знадобилися кошти на його «ремонт». У такий спосіб шахраї привласнювали від кількох тисяч гривень до повної вартості машини.

Ще один із ошуканих, поранений військовий ЗСУ, перебуваючи у шпиталі, разом із побратимами хотів придбати для свого підрозділу автомобіль «Фольксваген транспортер» за 120 тисяч гривень. Через те, що «продавець» зробив знижку до 100 тисяч гривень і сам зголосився доставити автомобіль на передову, чоловік довірився йому та перерахував впродовж двох тижнів усю суму, але автівки так і не отримав», — йдеться у повідомленні.

На сьогодні поліцейські встановили 22 осіб, які перерахували кошти шахраям. Утім отримані в ході слідства дані свідчать, що кількість потерпілих внаслідок злочинної діяльності фігурантів значно більша.

За місцем відбування покарання організаторів і активних учасників та за місцем проживання їх спільників, причетних до шахрайських дій, у м. Києві, Черкаській, Житомирській та Хмельницькій областях, проведено санкціоновані обшуки.

Поліцейські вилучили «робочі» записи, гроші, мобільні телефони, банківські картки, планшети, носії інформації тощо.

За результатами проведених слідчих дій організаторам та активним учасникам угруповання уже оголошено про підозру за ч. 4 і ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12-ти років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора України.