Лісівники Житомирщини та Київщини розпочали заготівлю насіння дуба, заплановано заготовити понад 122 тисячі кг

Лісівники Житомирщини та Київщини розпочали заготівлю насіння дуба, заплановано заготовити понад 122 тисячі кг

Дуб звичайний — це одна з найпоширеніших і найцінніших листяних лісових порід у нашому регіоні. Він є важливим компонентом лісових екосистем, а його деревина широко використовується в промисловості. Про це повідомляє Столичний лісовий офіс.

Для створення гарних дубових насаджень лісівники з настанням жовтня розпочинають заготівлю насіння дуба. Як правило, жолуді збирають під деревами, що мають високу генетичну цінність та ростуть на постійних лісонасіннєвих ділянках.

Заготівля насіння дуба – процес доволі трудомісткий та відповідальний. Спершу жолуді збирають у спеціальні контейнери, а потім піддають водному тесту, щоб визначити життєздатність насіння. Зрілі жолуді опускаються на дно, водночас пошкоджені або порожні насінини плавають на поверхні. Після тестування жолуді, які опустилися на дно, вибирають та просушують для подальшого зберігання.

Зберігають жолуді у спеціальних контейнерах, які забезпечують захист від вологи, світла та шкідників.

 Цього року у філіях Столичного лісового офісу ДП «Ліси України» заплановано заготовити понад 122 тисячі кг насіння дуба звичайного, що становить 96% від загального плану по заготівлі лісового насіння.