За підтримки Естонії в Малині відбудували міст, зруйнований торік російською ракетою (ВІДЕО)

Ще рік тому міст у Малині, зруйнований російською ракетою 6-го березня 2022-го року, виглядав так. Тоді Міністерка економіки та інфраструктури Рійна Сіккут, перебуваючи з візитом на Житомирщині, сказала, що її країна допоможе відбудувати цей об’єкт. Вже сьогодні міст має новий сучасний вигляд. Така міжнародна підтримка, зокрема Естонії, є однією зі складових перемоги України, про що неодноразово наголошував Президент Володимир Зеленський.

«Кожен цент, кожен патрон, ми дуже вдячні за них. І ця спільна перемога буде спільною завдяки вашій допомозі і нашій мужності наших воїнів. Дуже важливо під час війни не забувати про мости і пам’ятати, що все, що зруйновано, буде відбудовано», — каже Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Відбудова мосту розпочалася наприкінці минулого року. Вже 3-го жовтня 2023-го об’єкт відкрили для усіх. Вартість робіт становить 113 мільйонів гривень, з яких 40 мільйонів профінансувала Естонія. Тож символічно, що першим транспортом, котрий проїхався по новому мосту, став автобус — один із тих, які Естонська Республіка подарувала Житомирщині.

На офіційне відкриття завітав і Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна. Він же урочисто перерізав стрічку на відкритті нового садочку в Овручі, будівництво якого також профінансувала Естонія. Цей дошкільний заклад став першим об’єктом відбудови за кошти іноземної держави не лише в регіоні, а й в Україні. Пан (??) міністр говорить: це лише невелика частка всієї допомоги нашій державі, бо Естонія буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

«Цей міст є лише маленьким проєктом, який ми зробили, але ми хочемо цим показати, що ви не одні, що ми разом з вами і ми можемо ще багато чого зробити під час війни. Це меседж – повідомлення, що під час такої тяжкої війни, що українські люди будують свою власну країну. І нам не потрібно чекати, доки Україна переможе, ми вже зараз можемо це робити разом з вами», — говорить Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкана.

Така співпраця з Естонією стала можливою завдяки Народному депутату України Арсенію Пушкаренку. Він є головою міжпарламентської групи співробітництва між двома країнами і особисто супроводжує кожен спільний проєкт. Говорить, радий, що спільні проекти, зокрема будівництво мосту, вдається реалізовувати.

«Ми сьогодні бачимо, що зросла вантажопід’ємність мосту, він став ширше, з’явилися інклюзивні тротуари, з’явилося освітлення, і, власне, це дійсно міст по новим сучасним державно будівельним стандартам, це важливо. Це не тільки просто відбудова, а те, про що говорить Президент України, що нова інфраструктура повинна бути сучасною і взірцем як має виглядати нова Україна», — розповідає Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Місцеві жителі радіють, бо ж раніше про такий міст могли тільки мріяти. Свого часу зруйнований міст розділив 30-тисячне місто на дві частини,і людям доводилось добиратися на роботу в об’їзд, а пізніше через тимчасову переправу. Нині ж вже мають теплі та приємні спогади з цим місцем.

«Чудовий! Нам дозволили прогулятися, в мене чоловік приходив у відпустку, він захищає з 1-го дня, і нам дозволили ввечері прогулятися, то велике задоволення отримали. Задоволені, за нас задоволені, що донечка буде ходити при світлі, по чистому, по світлому. Ми ходимо по своїй землі, що ми живемо тут і нікуди звідси не підемо», — говорить малинчанка Тетяна.

За півтора роки співпраці з Естонією Житомирщині є чим пишатися, говорить голова обласної військової адміністрації. Саме від цієї країни наш регіон відчуває найбільшу підтримку.

«Великі слова вдячності від маленьких жителів Житомирщини, які ходять в садочок в Овручі. Від сьогоднішнього дня слова вдячності від малинчан за той міст, який 6-го березня 2022-го року роз’єднав місто фактично навпіл. Підтримка офіційна Естонії є надзвичайно важливою, але підтримка громадян Естонії, яку ми відчуваємо щодня, є надзвичайно важливою і допомагає нам відстоювати незалежність всієї Європи», — сказав начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

На цьому співпраця між Естонією та Україною не закінчується. Після відкриття мосту представники обох держав провели нараду щодо подальших спільних кроків у відбудові Житомирщини.