У Звягелі відбулось виїзне засідання парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування

У Звягелі відбулось виїзне засідання парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування

4 жовтня у м. Звягель під головуванням Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка відбулося виїзне засідання Комітету за участю Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Участь у засіданні, на порядок денний якого було винесено питання «Про стан річок України та шляхи його покращення», взяв начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

 У рамках засідання його учасники розглянули й обговорили питання загального стану забруднення річок України й причин їх забруднення.

Окрему увагу приділили питанню впливу на водні об’єкти нинішніх воєнних дій, у результаті яких до них потрапляє велика кількість забруднювальних речовин, відбувається пошкодження й руйнування очисних споруд, вилив стоків у водойми й пошкодження ґрунтового покриву, горіння лісів.

Серед питань, які обговорювали учасники заходу, – ситуація з додержанням вимог природоохоронного законодавства в басейні р.Рось, зокрема, й на території Житомирської області», – йдеться у повідомленні.

Особлива увага була приділена питанню екологічної ситуації в басейні річок Случ та Хомора, яке перебуває на контролі у Комітету та встановлення відповідних гідрорежимів для цих водних об’єктів.

За підсумками засідання прийнято рішення щодо напрацювання рекомендацій Комітету стосовно необхідності вдосконалення й посилення контролю за станом водних об’єктів, зокрема, з боку органів місцевого самоврядування, включення заходів з екологічного оздоровлення річок (розчистка річки, створення прибережних захисних смуг, реконструкція очисних споруд тощо) до обласних програмам охорони навколишнього природного середовища.

Серед пропозицій, котрі були озвучені, – внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення режимів роботи водних об’єктів, обліку водокористування, недотримання обмежень щодо ведення господарської діяльності в межах прибережних захисних смуг, водоохоронних зон та зон санітарної охорони.

Порушувалося питання відновлення планових перевірок об’єктів, які забезпечують життєдіяльність людей, зокрема підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.