Майже 200 тисяч гривень збитків: чим шкідливе паління сухої трави та як карається (ВІДЕО)

Щороку восени в Україні з’являються так звані палії – любителі спалювати листя, бур’яни та іншу рослинність. Попри постійні заклики та заборони такі випадки не припиняють фіксувати. Зокрема, в Житомирській області.

Такі палії переконані, що спалюючи сухостій, вони підвищують рівень врожайності. Хоча насправді, кажуть фахівці, це міф. Навіть навпаки, такі дії шкодять екосистемі.

З димом в атмосферу потрапляє чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. Речовини, що вивільняються від тліючиїх рослин, можуть викликати онкологічні захворювання. Окрім того, за спалювання сухостою передбачена відповідальність.

В основному, кажуть у правоохоронних органах, про такі випадки повідомляють сусіди, або ж виявляють поліцейські під час патрулювання міста.

Рейди проводять і працівники екоінспекції. Однак за сезон, кажуть, штрафників вистачає.

У ДСНС повідомили, що від початку року зафіксували близько 800 пожеж сухої рослинності. І причиною займань переважно є саме людський фактор. Зокрема 29-го серпня у місті Радомишль горіло майже півтора гектара. Спричинила пожежу, за словами очевидців, місцева.

Загалом, сума штрафів за спалення рослинності та сміття з початку року склала майже 200 тисяч гривень. А також нагадуємо, що в умовах воєнного часу умисний підпал з метою нанесення збитків може прирівнюватися до диверсійної діяльності, що є кримінальним злочином.