У Поліському університеті за сприяння Японського агентства міжнародного співробітництва проходить школа для жінок-фермерів

У Поліському університеті за сприяння Японського агентства міжнародного співробітництва проходить школа для жінок-фермерів

На базі Поліського національного університету 09 жовтня  стартував пілотний проєкт з навчання жінок-фермерів прогресивним практикам ведення рослинництва в рамках реалізації допомоги у відновленні аграрного сектора України, який проводиться спільно з Департаментом агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської  ОВА за спонсорської підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA). Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

Загалом до проєкту залучено 25 жінок-фермерів і професорсько-викладацький склад Поліського національного університету. 

У вступних доповідях під час заходу учасників неодноразово відзначалося, що у важких умовах війни в Україні основний тягар сільськогосподарського виробництва лягає на жінок, тому реалізація даного проєкту є вкрай важливою та актуальною саме для жінок-фермерів. 

Декан факультету інформаційних технологій, обліку та фінансів, кандидат економічних наук, доцент Олександр Ковальчук  висвітлив особливості, специфіку та перспективи розвитку агробізнесу в Україні та недержавних грантових програм для допомоги сільськогосподарським виробникам. 

Керівник навчально-наукового центру екології та охорони навколишнього середовища, доктор сільськогосподарських наук, професор Тетяна Федонюк окреслила перспективи європейського партнерства у галузі екологічного сільського господарства та застосування передових європейських практик запобігання появі бур’янів у сільськогосподарських культурах у традиційному, органічному та змішаному землеробстві. 

Жіночій спільноті фермерок було представлено складові частини та інструменти проєкту AGROSUS, який реалізується у одинадцяти біогеографічних регіонах Європейського Союзу та асоційованих країнах і запропоновано долучитися до регіональної спільноти стейкхолдерів AGROSUS на базі Поліського національного університету для розробки агроекологічних стратегій управління бур’янами у ключових регіональних сільськогосподарських культурах та їх співвалідації. 

Продовжила дискусію заступник голови Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації Ніна Добринська, яка ознайомила учасників з сучасним станом аграрних підприємств Житомирщини, проблемами, перспективами та програмами державної підтримки аграрного сектору, що в сучасних умовах. Вона зазначила, що проведення даних заходів сприятиме успішному розвитку сільськогосподарського виробництва, не лише на Житомирщині, а й в цілому в Україні.