Експорт української сосни на майже 4 мільйона гривень: житомирські слідчі припинили незаконні оборудки чорних лісорубів

Експорт української сосни на майже 4 мільйона гривень: житомирські слідчі припинили незаконні оборудки чорних лісорубів

На Житомирщині 34-річний киянин налагодив механізм вивезення нелегально вирубаної деревини за кордон з використанням фіктивних документів. Протягом 2021-2023 років бізнесмен разом зі своїми спільниками переправили майже 2 тисячі кубів лісу. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Щоб легалізувати незаконно зрубаний ліс, підприємець залучив до схеми особу, яка надавала послуги для отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів. Вона зверталася до структурних підрозділів Держлісагентства України, надаючи липові товарно-транспортні накладні. На підставі цих документів і отримували сертифікат про походження деревини, необхідний для її продажу за межами країни.

Поліцейські спільно зі співробітниками СБУ провели близько 20 санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів, на юридичних адресах підприємств, офісах та місцях можливої пероробки деревини. У результаті слідчі вилучили документацію, комп’ютерну техніку, печатки, підготовлену лісопродукцію», – йдеться у повідомленні.

Слідчими призначено ряд експертиз для встановлення збитків, спричинених державі. Досудове розслідування триває.

12 жовтня двом спільникам оголошено про підозри за

ч. 3 ст. 201-1 (Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України) КК України.

ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України.

ч. 3, ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює спеціалізована екологічна прокуратура Житомирської обласної прокуратури.