Недостатнє фінансування травматології обласної лікарні: потреби «закривають» волонтери! (ВІДЕО)

Днями онлайн-видання «Times ZT» випустило декілька статей про обласну клінічну лікарню імені О.Ф. Гербачевського. Згідно слів автора кошти, які виділяє НСЗУ на потреби військових використовуються на розхідні матеріали, а усі медикаменти забезпечують волонтери. Про неналежне розподілення коштів і недостатнє фінансування виданню розповів завідувач ортопедично-травматологічного відділення – Валерій Яковлев. Ми також вирішили з ним поспілкуватися, однак на камеру чоловік говорити відмовився та в особистій розмові повідомив, що після публікації статті адміністрація лікарні почала на нього тиснути, а кімнату з медикаментами опломбували. Відео підтвердження оприлюднили пацієнти лікарні.

Після вчиненого тиску Валерій Павлович сам став пацієнтом кардіологічного відділення. А поки лікар одужував ми вирішили пройтися палатами травматології та дізнатися у пацієнтів чи отримали вони належну медичну допомогу.

«Лікар чудовий, таких лікарів мало. Допоміг сильно, бо не хотіли братися за плече, тому що дуже тяжка травма була, там пів лопатки немає, ключиці не було. Валерій Павлович склав все докупи, а мали відрізати руку», — каже військовослужбовець Іван.

«Я потрапив саме в те місце, до того лікаря, до якого треба було. Мої знімки старі, ті, що робилися раніше і знімки після операції, я бачу велику різницю. Діло буде», — говорить військовослужбовець Анатолій.

Тож виникло питання – хто ж забезпечує відділення медичними препаратами та обладнанням. Головний лікар повідомив, що НСЗУ виділяє кошти на усі потреби пацієнтів.

«Відділення забезпечено повністю усім необхідним для того, щоб виконувати свої функції. Хоча це правда, ми не відмовляємось, нам цього року європейський фонд міжнародної солідарності подарував новенький спіральний комп’ютерний томограф вартістю 1 мільйон євро», — каже головний лікар КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської облради Богдан Леськів.

Працівники ж травматологічного відділення розповідають, що належне лікування та медикаменти для військових лікарня не забезпечує. Подекуди медикам доводилось купувати препарати навіть за власний кошт. Але, за їхніми словами, рятувати бійців в першу чергу допомагають волонтери. Останні ж кажуть, за поточний рік передали медичному закладу допомоги на сотні тисяч гривень.

«Основне, що ми передавали – титанові спиці на суму 133 тисяч гривень. Титанові спиці для цих апаратів, що він рятує хлопцям кінцівки», — зазначає волонтер Олександр.

«Я відгукнулась на перше прохання Валерія Павловича, це був лінійний дерматом – це прилад для трансплантації шкіри. Валерій Павлович почав ділитися, що не дерматомом єдиним закінчилися його потреби і він має постійну катастрофічну потребу в стержнях шансу. Це стержні, які використовуються для фіксації кісток», — говорить волонтерка Мар’яна.

Окрім цього, волонтери допомагали травматологічному відділенню з доукомплектацією електрокоагулятора, передавали перев’язувальні матеріали та медикаменти.

«Ми привозимо допомогу у вашу лікарню тільки тому, що ми довіряємо чесному імені та репутації пана Яковлева Валерія Павловича, а якби не було там Валерія Павловича, навряд чи я б продовжувала передавати», — додає волонтерка Мар’яна.

Згідно відповіді головного лікаря на інформаційний запит видання, у 2022 році на медикаменти для відділення витратили понад 2 мільйони гривень, за 8 місяців поточного – близько 800 тисяч, сума зменшилась удвічі.

«Є перехідні залишки, якщо ми, припустимо, минулого року закупили на 100 гривень виробів медичного призначення, образно кажучи, і минулого року ми їх не використали, ми їх використовуємо і в цьому році», — каже головний лікар КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської облради Богдан Леськів.

Лікарі ж травматології констатують, за поточний рік прийняли понад 640 пацієнтів, тож усі так звані надлишки давно закінчились. А чи буде надходити допомога від волонтерів і надалі, і чи дослухається адміністрація до потреб – медпрацівники не знають.