У Житомирі родинам 5 загиблих Героїв в зоні АТО вручили пам’ятні барельєфи (ФОТО)

У Житомирі родинам 5 загиблих Героїв в зоні АТО вручили пам’ятні барельєфи (ФОТО)

22 жовтня заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віктор Градівський долучився до чергового вручення барельєфів «Ікона пам’яті» родинам загиблих в зоні АТО Героїв Лугинської ОТГ та Житомира. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

Вручення відбулося в межах Всеукраїнського проєкту «Ікона пам’яті загиблим за Незалежність України», за сприяння ГС «Дім Ветерана» на базі Житомирського обласного медичного центру вертебрології та реабілітації. 

«У Житомирі майстерня з виготовлення ікон відкрилася у 2019 році. Ініціатором проєкту у 2014 стала італійська скульпторка українського походження Олена Карамушка. 

На барельєфах зображена жінка, яка символізує матір-Україну, вона обіймає свого воїна захисника. На кожній іконі є спеціально відокремлене місце для фото захисників та захисниць, які віддали своє життя за Україну. 

Здебільшого волонтери створюють ікони за свій кошт, іноді долучаються й допомагають небайдужі люди», – йдеться у повідомленні. 

Проєкт має дві майстерні в Житомирі та Дніпрі. Надалі його планують поширювати по всій Україні, з метою вшанування пам’яті загиблих героїв, які віддали своє життя за незалежність України. 

На заході пам’ятні барельєфи вручили членам п’ятьох родин загиблих воїнів: 

  • Гуц Сергій Сергійович 20 серпня 1990 р. — 4 вересня 2014 р.; 
  • Яцковець Петро Миколайович 26 червня 1971 р. — 24 серпня 2014 р.; 
  • Оліферчук Юрій Леонтійович 30 жовтня 1992 р. — 11 липня 2014 р.; 
  • Бовсуновський Сергій Володимирович 28 жовтня 1983 р. — 2 липня 2014 р.; 
  • Петраківський Олександр Петрович 4 червня 1988 р. — 29 серпня 2021. 

Віктор Градівський висловив вдячність та підтримку родинам захисників й організаторам проєкту.