Загострення довкола чорнобильських виплат: Арсеній Пушкаренко закликав колег переглянути рішення (ВІДЕО)

Питання чорнобильських виплат знову створює соціальну напругу у північних громадах Житомирщини – саме тих, які найбільше постраждали від катастрофи на АЕС. Зараз хвилювання викликано схваленим Верховною Радою бюджетом на 2024 рік.

«8-ма стаття бюджету передбачає те, що в нас в наступному році вдвічі збільшується мінімальна зарплата. З 1-го січня – 7100, з 1-го квітня – 8 тисяч. І це прекрасно, що уряд знайшов можливість і заклав, я думаю, що ми це підтримаємо», — каже Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Водночас, у цій же статті встановлюється мінімальна зарплата у розмірі 1600 гривень як розрахункова величина для обчислення виплат за рішенням суду. На думку деяких органів місцевого самоврядування, прийняття вказаної норми призведе до суттєвого зменшення пільг і компенсацій у громадян, які постраждали внаслідок аварії.

«До мене сьогодні звертаються громадяни, чорнобильські організації, міські ради про те, що дійсно це створює соціальну напругу в прикордонних областях, прикордонних громадах, які постраждали від Чорнобильської катастрофи», — сказав Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Народний депутат Арсеній Пушкаренко у Верховній Раді звернувся до своїх колег, аби не допустити цього та вжити усіх можливих заходів.

«Я закликаю, колеги, щоб ми виправили цю помилку окремих горе-чиновників і врахували, і захистили соціальні права наших громадян, наших чорнобильців, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», — зазначив Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Лише в Овруцькій громаді проживає понад 19 тисяч громадян, які мають статус постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС. Тож депутат вважає, що розгляд подібних питань, які можуть призвести до зменшення соціальних виплат, є не на часі.