«Непереможні, коли об’єднані»: Сергій Притула у Житомирі відзвітував про роботу фонду (ВІДЕО)

Благодійний фонд Сергія Притули був заснований у 2020-му році. Та з 24-го лютого напрямки допомоги змінилися, сфокусувалися на допомозі Силам Оборони України та цивільним, котрі постраждали. Змінилися і масштаби. Мілітарний напрям став найбільш затребуваним. Зокрема, дрони.

Фондом куплено та передано 142 БПЛА-камікадзе. Та нещодавно закінчили збір на ще 101 апарат, котрі також будуть додані до переліку.

Окрім того було передано понад 2 з половиною тисяч FPV-дронів, більше 18-ти тисяч засобів зв’язку, 10 з половиною тисяч оптичних приладів. Зараз фонд працює над проєктом, у рамках якого розширюють функціонал різних ПЗРК, а саме удосконалюють їх так, аби ті могли працювати і вночі.

Ще один вид допомоги фонду – це транспорт для військових. Тут перелік, говорить волонтер, доволі широкий: починаючи від амфібій до автомобілей для перевезення бронетехніки. І хоча було передано більше тисячі одиниць, закупівлі зараз ідуть на спад.

У фонді окремо створено департамент тактичної медицини. Необхідних речей було передано понад 120 тисяч, однак своїм обов’язком благодійники вважають навчити військових користуватися аптечками та надавати необхідну допомогу, тож провели більше 17 тисяч навчань.  

Найбільше, говорить Сергій Притула, пишається таким напрямком фонду як ремонт трофейної техніки. Таким чином повернути на передову вдалося 45 одиниць, серед яких 9 танків Т-72, 2 Т-62, 6 БМП, РСЗВ Ураган та інше.

182 громади отримали нагальну гуманітарну допомогу від фонду Сергія Притули, 80-ти медзакладам передали медикаменти та інше. Окрім того було встановлено тимчасові модульні будинки для родин, чиє житло було знищений внаслідок бойових дій.

Займається фонд і навчанням цивільних, зокрема відкрито 60 осередків та проведено більше півтори тисячі тренінгів. Також підтримують військову школу «Боривітер». Найбільше усьому цьому благодійники завдячують довірі людей, адже за 20 місяців повномасштабної війни, загальна сума донатів склала понад 5 мільярдів гривень.

Середній донат від фізичних осіб складає близько 360-ти гривень. І ця цифра, каже Сергій Притула, поступово зменшується.

Та ось найбільший разовий донат, котрий отримав фонд, становить 1 мільйон доларів. Найбільшу кількість грошей вдається збирати під час мегазборів. Тоді за лічені дні накопичуються сотні мільйонів гривень. Однак вони закривають лише 24% усіх потреб, збір фонду відкритий завжди.

Попри такі шалені суми фонду вдалося закрити понад 6 тисяч заявок – це 44% від загальної кількості. І потреби, доки триває війна, не закінчуються. Та ми непереможні, коли об’єднані.