У Житомирі відбувся перший мовознавчий батл серед ліцеїстів (ФОТО)

У Житомирі відбувся перший мовознавчий батл серед ліцеїстів (ФОТО)

Демонстрували знання з рідної мови: виправляли неправильне слововживання, визначали частини мови, кількість звуків у слові, пояснювали лексичне значення слів, тлумачили фразеологізми. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

Упродовж двох днів команди ліцеїв нашого міста змагалися у мовному батлі. Вчора відбувся відбірковий етап інтелектуального конкурсу, і з-поміж 26-ти визначилося 13 команд. До фіналу потрапило чотири: ліцеї №27, 10, 16 та 6.

Вони й змагалися за першість.

«Своїми знаннями ви даєте інтелектуально-патріотичну відсіч спробам ворога знищити Україну, нашу націю, мову і культуру», — звертається до ліцеїстів директор департаменту освіти Валентин Арендарчук.

Завдання були цікавими та пізнавальними, діляться учасники по завершенню батлу.

«Найбільш мені сподобався перший етап, коли кожна команда отримала по сім запитань, і до наступного виходила команда з більшою кількістю очків. Ми змагалися з ліцеєм №24», — говорить Єва Невмержицька, учениця ліцею №16. Її команда виборола перше місце у батлі. Каже, багато дізналася й нового, особливо під час туру «Фразеологічні викрутаси».

«Я не знала, що "Геркулесові стовпи" — це межа, край чогось. З п'яти фразеологізмів правильно протлумачила тільки два», — зізнається Єва.

В'ячеслав Тесаж у перемозі своєї команди не сумнівався, позаяк старанно готувався до конкурсу. «Я переглядав передачу "Солов'їне шоу». Робив нотатки з усіх розділів мовознавства. Записував складні випадки слововживання. Занотував тут правила з правопису 2019 року», — показує свої записи хлопець. Каже, переглядав і законодавче регулювання статусу української мови. «Частина перша стаття 10 Конституції України», — читаємо у його записнику.

Результати батлу «Я люблю українську»:

  • I місце — команда ліцею №16;
  • Il місце — команда ліцею №10;
  • III місце — команда ліцею №27.