У Коростені пройшов літературно-мистецький фестиваль «Просто на Покрову» (ВІДЕО)

147

Щорічно в жовтні Коростень перетворюється на літературну столицю України. Тут вже 17-ий раз поспіль відбувся фестиваль «Просто на Покрову», у рамках якого свої сили можуть спробувати письменники та поети з усієї країни – як аматори, так і професіонали.

«Сьогодні мені приємно, що все ж таки свято відбулося повноцінним, незважаючи на те, що не було «Літератури свіжого повітря», яке традиційно проходить напередодні для учнівської молоді. Було сьогодні понад 50 учасників все ж таки, і це як ми другий рік війни вже переживаємо. Приїздили багато нових учасників, багато молоді було», — каже заслужений журналіст України, організатор Віктор Васильчук.

В першу чергу, саме для молоді, говорять організатори, і влаштований цей фестиваль. Аби вони могли показати себе та навчитися новому у більш досвідчених майстрів слова. Серед наймолодших учасників була і Софія, котра навчається у 8-му класі. Дівчина презентувала власний вірш.

«Взагалі я пишу дуже багато віршів, в мене багато їх. Писала я цей вірш десь 3 вечора. Так склалося, що я написала про віру до Бога, як я переживаю за тата, який на війні», — говорить учасниця фестивалю Софія Вакульчук.

Війна – головна тема, котра звучала сьогодні від авторів. І не дивно, літератори кажуть, через слово звільняються від думок та тривожних емоцій.  Аби взяти участь у фестивалі з Овруцького району приїхала Олена. У одному із представлених нею віршів дівчина звернулась до Тараса Шевченка, адже вважає його слова щодо майбутнього України пророчими та актуальними.

Чи є час на літературу під час війни дівчина впевнено говорить «Так!», адже написані рядки творять історію та пам’ять для майбутніх поколінь.

«Щоб ми з покоління в покоління передавали, щоб наші діти, внуки, правнуки не забували наскільки це важливо. Щоб наша пам’ять закарбувалася, і наша поезія, що стосується війни, теж буде зберігатися і також буде читатися. Я думаю, вона буде актуальна завжди», — сказала учасниця фестивалю Олена Невмержицька. 

Учасники традиційно змагалися у двох номінаціях – «Урок прози» та «Поетичний марафон». Перемогу у останній здобула Оксана Галаєва з Черкас. Участь у фестивалі жінка брала не один раз, однак такий результат для неї вперше.

«Я не очікувала, власне кажучи. Не очікувала, я шаную творчість пана Васильчука, він дуже класні твори для дітей пише і я, працюючи з дітками, завжди їм раджу, але так, щоб мою поезію пошанують і 1-е місце – це справді вагомий такий результат і робота не одного року, робота багатьох років», — говорить переможниця фестивалю Оксана Галаєва.

Минулого року через активні бойові дії фестиваль не вдалось провести повноцінно, тож його провели у форматі онлайн. Цьогоріч свято відбулося завдяки підтримці небайдужих, зокрема, Народного депутата України Арсенія Пушкаренка.

«Це міська рада допомагає нам, районна адміністрація, районна рада. Але приємно, що цього року до нас приєднався новий Народний депутат – це Арсеній Михайлович Пушкаренко. Я, користуючись нагодою, дуже вдячний йому і я впевнений, що наступного року він теж нас підтримає», — сказав заслужений журналіст України, організатор Віктор Васильчук.

По закінченню фестивалю «Просто на Покрову» усі учасники традиційно отримали однойменний альманах, а також грамоти та подарунки