Житомирщина одна з перших областей долучилася до впровадження нової системи харчування у школах та садочках, закладах освіти Житомира запроваджено даблменю

137
Житомирщина одна з перших областей долучилася до впровадження нової системи харчування у школах та садочках, закладах освіти Житомира запроваджено даблменю

В Україні продовжується впровадження реформи шкільного харчування, яку ще у 2020 році  ініціювала Перша леді України Олена Зеленська. Взяв участь в онлайн обговоренні стратегії реформи шкільного харчування разом з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, Першою леді Оленою Зеленською, представниками профільних міністерств й державних структур, наших міжнародних партнерів та громадськості. Про це повідомив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Реформа харчування, яку Україна продовжує попри війну – це питання майбутнього України та наступних поколінь наших громадян. В короткостроковій перспективі увага Держави до модернізації харчування в школах з використанням сучасних технологій та пропозицією різноманітних корисних та смачних страв, стане одним з аргументів для повернення додому наших громадян, які вимушені були покинути країну через війну. В більш далекоглядній перспективі формування з дитячих років звички до корисного харчування  є запорукою здоров’я нації, подовження довголіття та якості життя.

Наразі Урядом визначено наступні пріоритети Стратегії:

  • підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
  • відновлення й модернізація кухонь та їдалень і дотримання вимог системи безпечності НАССР;
  • розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти;
  • запровадження нових норм харчування та меню;
  • формування культури здорового харчування в Україні.

Тобто мова йде про масштабну роботу починаючи від залучення фінансування, в тому числі за допомогою наших міжнародних партнерів, до створення необхідних умов безпосередньо в громадах. Наші кухарі мають постійно навчатися та підвищувати свою кваліфікацію. Відповідно робота кухаря в школі буде пов’язана з сучасними технологіями та необхідним обладнанням. На модернізацію їдалень у державному бюджеті наступного року закладено 1,5 млрд грн, ведеться робота з міжнародними донорами для залучення додаткових коштів. Ще одним джерелом фінансування реалізації реформи є бюджети громад.

Житомирщина одна з перших областей долучилася до впровадження нової системи харчування у школах та садочках. Протягом 2022-2023 років на модернізацію системи харчування в області було виділено майже 135 млн грн. Ініціатива Олени Зеленської отримала схвальні відгуки в громадах.

Нові харчоблоки та їдальні було створено у 67 закладах загальної середньої освіти.

Нове меню запроваджено у всіх закладах загальної середньої та дошкільної освіти області.

На сьогодні гарячим харчуванням охоплено понад 67 тис. учнів, що складає 50% від загальної кількості здобувачів освіти, у тому числі майже 35 тисяч учнів харчуються безкоштовно.

У закладах освіти, в яких на сьогодні відсутня можливість забезпечити гаряче харчування, організовується продаж буфетної продукції, 3 територіальні громади області здійснюють харчування у 17 школах на основі кейтерингу та 3 у 65 закладах – на основі аутсорсингу.

У закладах освіти міста Житомира запроваджено даблменю, тобто 2-3 страви на вибір, яке підготовлено з урахуванням традицій національної і європейської кухні та побажань учнів.

Зміни в шкільному харчуванні тривають. Безумовно війна значно обмежує наші можливості, але ми не зупиняємось і Стратегія, презентована Урядом разом з дружиною Президента України стане додатковим стимулом для  подальшого руху до формування культури корисного харчування для наших дітей.