На Житомирщині працювала Міжвідомча робоча група з розроблення плану дій щодо оздоровлення та відновлення р. Рось (ВІДЕО)

130

14 листопада, заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віктор Градівський взяв участь у нараді за результатами робочої поїздки Міжвідомчої робочої групи з розроблення плану дій щодо оздоровлення та відновлення р. Рось під головуванням першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

Участь у нараді взяли начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський і заступник начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Прип’ять Олег Микитин. 

Перед засіданням Міжвідомча робоча група оглянула гирло річки на території Житомирської області та провела оцінку стану водокористування, визначила рівень зарегульованості течії в басейні річки Рось гідротехнічними спорудами, штучними водними об’єктами та оцінила якість води. 

«Сьогодні Рось терпить екологічне лихо. Греблі, водосховища, побудовані на Росі, сильно збільшили площу випаровування. Водозабори (особливо гігантський водовод на Умань) різко знизили швидкість течії води. Використання населенням фосфатних порошків і відсутність належних очисних споруд призвело до засилля річки синьо-зеленими водоростями. Рівень річки впав на 1 метр в середній течії», — зазначив Олександр Краснолуцький. 

На нараді обговорили поточний стан та проблеми водних ресурсів в басейні р. Рось в межах Житомирської області. Також було проведено аналіз результатів державного нагляду (контролю) за додержанням вимог природоохоронного законодавства у сфері раціонального використання, відтворення і охорони водних ресурсів в басейні р. Рось в Житомирській області. 

Начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський вказав на основні проблемами басейну р. Рось. 

«На жаль, ми маємо проблему з низькою водністю річки, на яку впливає надмірне зарегулювання стоку греблями, гідроелектростанціями, водосховищами та ставками, значна частина яких є незаконними. На кількість води також впливають кліматичні зміни та підвищення температури повітря. Однією з проблем є «цвітіння» води й масові замори риби через скидання у річку недостатньо очищених стічних вод», — зауважив Євгеній Медведовський. 

Річка Рось попри свою невелику протяжність забезпечує водою близько 490 тисяч населення маленьких сіл і великих міст Київщини та є однією з найбільш зарегульованих річок України. 

Заступник начальника Житомирської ОВА наголосив на необхідності провести відновлюванні роботи басейну р. Рось на території Житомирщини. 

«Хоч водні біоресурси річки Рось на території Житомирщини складають близько 10%, все ж таки є низка проблем з її водонаповненням, зокрема це обміління ставків, недбале користування водними біоресурсами, незадовільний стан водної інфраструктури тощо. Ми маємо можливості та ресурси, аби підтримувати наповнення наших водних артерій, і ця робота має бути систематичною та мати послідовний характер», — зазначив Віктор Градівський. 

Важливими завданнями у найближчій перспективі є: 

  • посилення Держекоінспекцією державного нагляду за додержанням вимог законодавства щодо дотримання режимів роботи гідротехнічних споруд, охорони, збалансованого використання та відтворення водних ресурсів у басейні р. Рось;
  • здійснення Держгеокадастром заходів державного контролю за додержанням вимог земельного законодавства щодо використання та охорони земель водного фонду в межах прибережних захисних смуг і водоохоронних зон в басейні р. Рось;
  • оцінка Держводагентством та Міненерго стану гідротехнічних споруд (малих ГЕС, дамб, водовипусків, шлюзів) та ухвалення на рівні Уряду рішення про ліквідацію штучних водних перешкод на основі проведених науково-обґрунтованих розрахунків та моделювання. 

Всі зауваження та пропозиції були опрацьовані на нараді.