Турбота про себе та про інших: для соцпрацівників Житомирщини організували тренінг з підтримки ментального здоров’я

106
Турбота про себе та про інших: для соцпрацівників Житомирщини організували тренінг з підтримки ментального здоров’я

Емоційне вигорання, втома та безпорадність. Як боротися з цим соціальним працівникам, які щоденно допомагають сотням людей у подоланні їхніх проблем. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

«Надаючи якісну послугу,  фахівці мають бути в ресурсі та  емоційно стабільними»,— говорить  психологиня з практикою Наталія  Харитонова. — Для 18-ти  спеціалістів департаменту соціальної політики  міської ради  вона   провела спеціальний тренінг «Психосоціальна підтримка та особливості супроводу учасників бойових дій».

«Мій чоловік пройшов війну, а зараз і син на фронті. Я знаю, як це ускладнює спілкування в родині. Таке  навчання  — корисне. Потрібно вчитись розуміти та підтримувати одне одного», — ділиться враженнями від тренінгу одна з його учасниць. Каже, такі заняття необхідні для їхнього емоційного благополуччя, а також для підтримки інших.

Тренерка зазначає, що соціальні працівники самі знаходяться в тривалому та повторюваному стресі. Адже вони працюють з  військовими, ветеранами, родинами загиблих Героїв, ВПО та іншими людьми з психотравматичним досвідом. Ця важлива для суспільства робота вимагає великого рівня співчуття та багато емпатії.

Ініціатор  проведення  тренінгу — ГО «Волонтерський штаб  Житомира». Ця організація системно працює над питаннями ментального здоров'я населення,  вже напрацювала практичний досвід, оскільки проводить соціологічні дослідження в цій тематиці. До слова, з травня цього року  організація   реалізує  проєкт, в межах  якого навчає вчителів та батьків житомирських ліцеїв навичкам психологічної та психосоціальної підтримки, проводить регулярні арттерапевтичні заходи з дітьми. Про це розповіла голова організації Галина Чибуровська.