З робочим візитом Житомирщину відвідав мер Таллінна Михаїл Килварт (ВІДЕО)

109

Житомирську область на запрошення народного депутата Арсенія Пушкаренка відвідав мер Таллінна, голова Асоціації місцевого самоврядування Естонії Михаїл Килварт. Візит розпочався з покладання квітів до пам’ятника Захисникам та Захисницям.

«Я вдячний Михаїлу Килврату за візит. Сьогодні кожний візит для нас важливий – це сигнал підтримки, сигнал солідарності. Ми бачимо, що війна переходить в затяжну фазу і важливо, коли європейські політики, світові політики приїжджають», — говорить Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Естонія – одна з перших країн, котра простягнула руку допомоги Україні у боротьбі з російським ворогом. Чи не найбільше підтримки отримала саме Житомирська область, котру європейська країна взяла під свій патронат. І навіть під час візиту не обійшлося без гуманітарної допомоги. Зокрема, під час візиту потужні генератори передали відразу 7 громадам області: Хорошівській, Олевській, Чоповицькій, Горщиківській, Гришківецькій, Народицькій та Глибочицькій. Крім того, мер Таллінна відвідав Житомирську політехніку, де особисто переконався в тому, наскільки потрібною є така допомога: в університеті вже працює генератор, який отримали від естонської столиці.

«Ми вам дуже вдячні, бо, по-перше, котельня працює незалежно від того є електроенергія чи ні, бомбосховище, зрозуміло, освітлення в корпусі», — сказав ректор ДУ «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.

У рамках візиту Михаїл Килварт також зустрівся з 10 медиками-реабілітологами з двох обласних лікувальних закладів, де надають допомогу пораненим військовим. Цього дня вони вирушали на підвищення кваліфікації та навчання до Естонії.

«Зараз дуже багато хлопців-ампутантів, яким потрібна допомога. І цей досвід, я думаю, буде і для інших закладів ми зможемо його передавати. Ми дуже вдячні друзям, дуже вдячні організаторам цієї поїздки, це дійсно зараз для нас дуже великий плюс», — зазначає в.о. директора медичного закладу Галина Козловець.

У рамках візиту відвідали і Національний музей космонавтики, де гостям провели розгорнуту екскурсію. Одним із членів іноземної делегації був Руслан Трочинський — український і естонський музикант, лідер гурту «Свята Ватра». Чоловік говорить: хоча вже багато років живе в Естонії, підтримує свою Батьківщину у війні з ворогом з 2014-го року.

«З початку війни з 14-го року дуже допомагаю Україні. Робили концерти, збирали гроші, відправляли, їздив в визвольний Слов’янськ. Це не закінчується. Зараз ми робили концерт в серпні, де зібрали 170 тисяч», — сказав український і естонський музикант Руслан Трочинський.

Каже, під час візиту відмітив для себе, що після 24-го лютого українці змінилися, стали ще більш згуртованими та сильними. Саме це і вражає в нашій країні найбільше, погодився і Михаїл Килварт, який відвідує Україну вже втретє після початку повномасштабного вторгнення.

«Це забирає багато енергії, емоцій, людських життів. Це дуже важко для українців. Але в той же час, я бачу, що українські люди залишаються сильними і для них можливий тільки один фінал війни – це перемога України. Ми віримо в перемогу України і естонці, люди Таллінну, готові підтримувати наших українських друзів», — говорить мер Таллінна Михаїл Килварт.

Окрім Житомирщини, Михаїл Килварт відвідав Львівщину, Одещину, Миколаїв та Херсон.