Два топонімічні об’єкти у Житомирі можуть отримати нові назви. Розпочалося громадське обговорення у формі електронної консультації

84
Два топонімічні об’єкти у Житомирі можуть отримати нові назви. Розпочалося громадське обговорення у формі електронної консультації

Йдеться про міський парк на бульварі Старому та сквер на проспекті Миру, 9. «Шодуарівський парк» — нова назва, яка пропонується для міського парку. А назву скверу можна обрати з-поміж двох пропонованих — сквер «Незламних житомирян» (назва відображає стійкість житомирян у складний час)  або  сквер «Незалежних». Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

З приводу надання нових назв топонімічним об’єктам у Житомирі проводиться громадське обговорення у формі електронної консультації.

Житомиряни можуть визначитися щодо назв зазначених топонімічних об’єктів через опитувальники. 

  • Визначитися з назвою для скверу можна ТУТ.
     
  • Підтримати або ж не підтримати нову назву для міського парку на бульварі Старому можна ТУТ.

Після входу в опитувальник — потрібно зареєструватись.

Департамент містобудування та земельних відносин міської ради надає інформаційну довідку про Івана Максиміліановича де Шодуара, посилаючись на Житомирський обласний краєзнавчий музей.

Народився у 1859 р. у маєтку родини де Шодуар в селі Івниця Житомирської області. Навчався в другій київській гімназії, закінчив Ризький політехнікум. Працював на держслужбах, був почесним мировим суддею…

За рахунок власних коштів підтримував у Житомирі релігійні, культурні, наукові та спортивні заклади. Був одним з найбільших вкладників у справі розбудови громадського бульвару в м. Житомирі. Згодом власним коштом обгородив бульвар кованою огорожею. У 1892 р. надав 25 тисяч карбованців на будівництво будинку дитячого притулку та його ремісничих майстерень. Створив Товариство покровительства тваринам, у 1897 р. облаштував першу у місті метеостанцію, надав матеріальну підтримку багатьом товариствам, лікарським закладам міста.

У 1903р, після паралічу нижньої частини тулуба, Іван Максиміліанович переїхав до Житомира в двоповерховий будинок на околиці Старого бульвару та перевіз з івницькі колекції: родинну бібліотеку, картинну галерею та нумізматичну колекцію.

У 1905р. поруч з будинком (між сучасним Четвертим  бульваром та вулицею Шляхетною розпочав будівництво триповерхового палацу з флігелем. У садибі було висаджена колекція дерев з усіх континентів, встановлені скульптури. Серед них — відома у Житомирі бронзова статуя, копія Діани Версальської (Артеміда). Іван Максиміліанович передав частину своєї колекції – 92 цінних старослав’янських стародруки в Державний історичний музей.

Восени 1918 року маєток барона було націоналізовано, а його самого перевезли до лікарні Червоного Хреста. Згідно з  останнім заповітом барона більшість його статків мала перейти до різних благодійних та просвітницьких товариств та громадських установ.

Помер Іван Максиміліанович де Шодуар 5 квітня 1919 р. через параліч сердця. Був похований у родинному склепі на Лютеранському кладовищі. Зараз місце поховання невідоме: у серпні 1919 р.  могила була порушена.

Після смерті барона усі його колекції перейшли в провадження  Волинського губернського комітету з охорони пам’яток мистецтва і старовини і розпорошені між музеями Житомира, Києва та Харкова; частково втрачені в період II Світової війни. 

Пропозиції і зауваження приймає департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради (м. Житомир, вулиця Покровська, 6, телефон: (0412) 47-07-10 електронна пошта: uma@zt-rada.gov.ua).  Вони подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси учасника громадського обговорення, яка їх подає протягом 2-х місяців з дати оприлюднення цього інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення на офіційному веб-сайті Житомирської міської ради.  

Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження на зазначені вище адреси і термін. Письмові пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення, пропозиції, які надсилаються електронною поштою, мають містити позначку «Громадські обговорення з приводу перейменування топонімічних об’єктів у місті Житомирі».  Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Отримати консультацію з питання, що винесено на громадське обговорення можна в департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради. (м. Житомир, вул. Покровська, 6, телефон: (0412) 47-27-86, електронна пошта: uma@zt-rada.gov.ua).

Строк проведення громадського обговорення — не менш як два місяці з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення на офіційному сайті Житомирської міської ради http://zt-rada.gov.ua/

Упродовж двох тижнів після закінчення строку подання пропозицій та зауважень готуватимуть звіт про результати.  Його буде оприлюднено на офіційному сайті Житомирської міської ради у розділі «Громадські обговорення, слухання, місцеві ініціативи»