Родини ДБСТ у Житомирській області отримали 134 ноутбуки від друзів з Естонії (ВІДЕО)

113

В Житомирській області існує 69 дитячих будинків сімейного типу, у яких під опікою перебувають 456 дітей. В родині Франкевич, яка проживає в Тетерівській громаді, виховується 9 хлопчиків та дівчаток.

«Старшому хлопчику 18, а наймолодшим по 8 років майже», — каже Вікторія Франкевич.

8 діток навчаються в школі. У такий час, каже жінка, потрібно бути готовими до всього, адже невідомо як довго триватиме офлайн навчання. Тож техніка для освітнього процесу дітей необхідна.

«Кожна дитина має мати свій гаджет. Телефон – це не настільки зручно і комфортно, а, звичайно, якщо це щось більше, чи айпад, чи нетбук, чи ноутбук, то діти мають кращу можливість працювати. Ну і вони ж полюбляють і посидіти в чатах, подивитися якесь відео. З якого ракурсу не подивись на цю ситуацію, це актуально», — розповідає Вікторія Франкевич.

Схожа ситуація в родині Клімачових, де також виховується 9 діток. Наймолодшому скоро 5 років, найстаршому – 13.

«Ну на сьогоднішній час це дуже актуально, тому що у зв’язку з тим, що зараз дуже часто тривоги, так само як в тому році, у нас була така необхідність, щоб діти навчалися онлайн. Коли тривога, вони продовжують навчання дома, це дуже потрібно. Бувало таке, що в нас діти навчалися по телефону», — говорить Світлана Клімачова.

З огляду на те, що з такою проблемою, як нестача техніки, стикаються мало не усі дитячі будинки сімейного типу, за ініціативи Народного депутата Арсенія Пушкаренка та за підтримки Естонії таким родинам в Житомирській області було передано нові ноутбуки та необхідні аксесуари.

«Ми вийшли з такою пропозицією, що якщо є бажання допомогти Житомирщині, то нехай це будуть діти і нехай це будуть прийомні родини, наші дитячі будинки сімейного типу. Власне відбувся аукціон, в ньому брала участь президентка Естонії. Це було у Парижі навесні. Були зібрані кошти, також додатково ще знайшли спонсорів», — зазначає Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Благодійний захід організувало Посольство Естонії в Парижі. На аукціоні продавали малюнки, які створили маленькі українці.

«Вони зібрали більше 50-ти тисяч євро. Допомогло багато підприємців, багато фізичних осіб. І всі дійсно прагнули допомогти Україні. Люди, які донатили і отримали ці малюнки, були дуже розчулені, зворушені, бо малюнки були дуже гарні. І на очах багатьох були сльози», — сказала Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Аннелі Кольк.

Тепер нову техніку отримали 134 дитини з дитячих будинків сімейного типу. Серед них – 12-річна Софія Кочура. Дівчина навчається тиждень офлайн, тиждень - онлайн. Ноутбук, каже, безумовно, допоможе, однак буде використовувати його і для відпочинку.

«Гратися в ігри, говорити по телефону, ну, по комп’ютеру. Для навчання буду використовувати», — говорить Софія Кочура.

Окрім передачі ноутбуків та аксесуарів до них, для дітей влаштували невеличке свято та показали виставу від Житомирського академічного обласного театру ляльок