У Житомирі у ліцеї №26 офіційно завершили відновлення після обстрілів (ВІДЕО)

156

1-ше березня 2022-го року, коли російська авіація вдарила по мікрорайону Богунія у Житомирі, стало особистою трагедією для 26-го ліцею.

Окрім того постраждав сам навчальний заклад. Вибуховою хвилею вибило дерев’яні вікна, пластикові втратили свою герметичність, осколками пошкодило покрівлю ліцею. Після цієї події багато учнів виїхали за кордон.

Після зазнаних пошкоджень ліцей №26 відразу заніс їх у електронний реєстр. Звідти заклад потрапив до програми ПРООН, а саме «Відновлення інфраструктури в постраждалих від війни регіонах України», який реалізовується за фінансування Європейського союзу.

«Ми разом з Європейським союзом відбудовуємо 68 шкіл по всій Україні і, зокрема, 10 шкіл тут, в Житомирі. Загалом, у нас бюджет 15 мільйонів євро, який спрямований на відбудову усіх шкіл, які фінансуються з Європейського Союзу в рамках програми», — каже постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє.

В рамках цієї програми за 2 місяці в 26-му ліцеї замінили понад 2000 квадратних метрів покрівлі, 125 вікон, внутрішні і зовнішні відкоси, повністю зробили водовідведення. Зміни побачили і учні, які нарешті повернулися у стіни рідного закладу.

Цей навчальний заклад став першим, котрий вдалося повністю відновити завдяки програмі. Та окрім нього також повністю відновлений і ліцей №1.

Загалом, у Житомирській області внаслідок російського збройного нападу пошкоджень зазнав 121 заклад освіти.