Справа АТ «Житомирські ласощі» повертається на розгляд Коростеньского міськрайонного суду (ВІДЕО)

Колишньому представникові акціонерів товариства «Житомирські ласощі» Ігореві Бойку раніше приписували рейдерське захоплення фабрики. Тепер же його обвинувачують у викраденні та подальшій легалізації, тобто відмиванні, майна злочинним шляхом. Справа тягнеться ще з 2019 року. Тоді розгляд почали у Корольовському районному суді Житомира, та через багаточисельні відводи суддів стороною захисту Бойка, справу передали до Коростенського міськрайонного. Однак, ситуація ледь не повторилася.

«Те, що відбулося в Коростенському міськрайонному суді – це ганебна поведінка суддів щодо саботування проведення правосуддя в Україні», — каже адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

Суть ситуації полягає у тому, що при призначенні колегії до автоматизованого розподілу на розгляд справи за обвинуваченням Бойка включили суддю, яка раніше розглядала заяву одного із адвокатів Бойка про відвід судді у цій справі, у той же час іншу суддю, яка раніше розглядала заяву другого адвоката Бойка про відвід судді у цій справи – виключили з розподілу. Спираючись на такий факт як причину, адвокати захисту Бойка подали клопотання про черговий відвід судді. У свою чергу представники АТ «Житомирські ласощі» заявили, що законних аргументів для цього немає.

«Правосуддя повинне чинитися в законний спосіб. На сьогодні вже з’ясовано, прописано в ухвалі про те, що в систему автоматичного розподілу справ між суддями відбувся протиправний, незаконний вплив», — сказав адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

Щоб розібратися хто втрутився у систему автоматизованого розподілу, представники АТ «Житомирські ласощі» повідомили про вчинення кримінального правопорушення за статтею 376 ПРИМ Кримінального кодексу України.

«Сподіваємось, що буде внесено в реєстр і розслідувано. І виходячи з того, що судді у Коростенському суді «закінчилися» у незаконний спосіб, шляхом впливу на систему, ми наполягали на тому, що справа повинна повернутися в Коростенський суд, щоб її там законно розглянули, прийняли рішення», — зазначає адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

Житомирський апеляційний суд розглянув справу та вирішив залишити її на розгляді у Коростенському міськрайонному. Окрім того, довгий час сторона захисту затягувала справу шляхом призначення та відводів перекладача для Ігоря Бойка, спираючись на факт, що він громадянин росії та США, тож не розуміє українську мову, ігноруючи те, що обвинувачений народився і все життя прожив в Україні.

Зокрема, і під час зачитування суддею Апеляційного суду рішення про повернення справи до Коростеня, перекладач Бойкові був не потрібний.

«Є підозра, що пан Бойко – симулянт. Але є й підозра того, що людина могла дійсно захворіти на якийсь психічний розлад і тому він забув цю мову», — говорить адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

Щоб перевірити ці взаємовиключні   версії представники потерпілої сторони акціонерного товариства «Житомирські ласощі» 9 травня подали до канцелярії Коростенського міськрайонного суду клопотання про призначення стаціонарної психіатричної експертизи. Однак, його не розглянули й досі.

«Шляхом відводів, шляхом затягування, шляхом не виходу перекладача в процес, вчиненням 376 ст. ККУ – це вплив на правосуддя шляхом виходу з зали судового засідання адвокатів, Бойко дотримався до того, що станом на сьогодні у нас грудень 2023 року, а клопотання про призначення стаціонарної психіатричної експертизи не розглянуто», — сказав адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

Тим часом, Ігор Бойко під час судових засідань продовжує проявляти нетипову поведінку.

«Повертаючись до стану обвинуваченого Бойка, ви бачили, сьогодні в судовому засіданні він суддів називав цирком, адвокатів називав клоунами, капелюх він не знімав. Сподіваюсь, що ця поведінка буде врахована Коростенським міськрайонним судом в питанні прийняття клопотання про призначення про проведення психіатричної експертизи, бо є всі підстави вважати, що ми можемо притягувати до відповідальності людину неосудну», — говорить адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

Зазначимо, що Бойко та його адвокати подали позов до Лондонського арбітражного суду проти України та вимагають у держави компенсацію у розмірі 100 мільйонів доларів.

«Спочатку викрадання, потім шахраювання, потім легалізація, потім підроблення документів, а потім з України, за те, що у нього це все забрали, стягнути 100 мільйонів доларів. Враховуючи, що він у нас громадянин російської федерації, то нам невідомо, якщо ці 100 мільйонів доларів потраплять до нього, на які цілі, знову ж таки, в інтересах російської федерації, вони будуть використані», — зазначає адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

На судовому засіданні 3 жовтня Валерій Алієв вручив прокурору заяву про вчинення Бойком кримінальних правопорушень та висунення додаткового обвинувачення. Згідно неї Ігорю Ярославовичу загрожує інкримінування ще декількох статей Кримінального кодексу України.

«Ч.4 ст. 190 ККУ – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах. Мова йде про ч. 3 ст. 209 – легалізація того, шо було здобуто таким шляхом і мова йде про 358 – виготовлення підробленого документу, використання підробленого документу», — каже адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «НЕСТЛЕКС» Валерій Алієв.

Початок розслідування кримінальних правопорушень, вказаних у цій заяві, суттєво зміцнить позицію України у Лондонському арбітражному суді. Наразі ж справа акціонерного товариства «Житомирські ласощі» повертається на розгляд до Коростенського міськрайонного суду, де мають визначити нову колегію та призначити наступне судове засідання.