10 лікарів з Житомира пройшли стажування з реабілітації в Естонії (ВІДЕО)

Повномасштабне вторгнення росії в Україну відкрило очі на проблему реабілітації, передусім, військових. Щоденно все більше захисників потребують допомоги не лише медичної, а й психологічної. Найчастіше, говорять фахівці, зустрічаються такі проблеми.

«Проблема відчуження від соціуму, не хочуть спілкуватися, перебувати в соціумі, не бачать майбутнього», — говорить практичний психолог, Житомирський обласний медичний центр вертебрології та реабілітації Ірина Мицюк.

Щоденно збільшується кількість пацієнтів у лікувальних та реабілітаційних закладах з ампутаціями. З метою отримання нових знань та навичок благодійний фонд BGV спільно з Естонським центром міжнародного розвитку організували стажування для українських спеціалістів в Таллінн.

«Ми їздили в місто Таллінн на курси підвищення кваліфікації по мультидисциплінарному введенню і відновленню, лікування пацієнтів з ампутаціями. Для нас на базі медичного центру було впроваджено навчання: один тиждень ми навчалися, інший – дивилися як працюють в медичних закладах працівники», — каже практичний психолог, Житомирський обласний медичний центр вертебрології та реабілітації Ірина Мицюк.

Це перші лікарі з Житомирщини, які отримали можливість обмінятися досвідом із своїми закордонними колегами.

«Наша група загальна була 20 чоловік з України. Це була друга поїздка, друга партія лікарів з України в Естонію. 10 чоловік було з Житомира, 5 чоловік з Дніпра та 5 з Чернівецької області», — зазначає фізичний терапевт відділення реабілітації Житомирського обласного лікувального центру вертебрології та реабілітації Валерій Славінський.

Участь у стажуванні взяли медичні працівники із Житомирського обласного медичного центру вертебрології та реабілітації і обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського. Передусім, увага була зосереджена на процесі реабілітації пацієнтів з ампутаціями нижніх кінцівок.

«На даний момент це дуже актуальне питання, бо йде війна з нашим агресором і дуже багато наших захисників потребують медичної допомоги, лікування після поранення. І в тому числі дуже актуальним є і реабілітація цих пацієнтів для того, щоб ми максимально могли повернути їх або до військової служби, або для іншої роботи. Це потрібно для того, щоб ці люди були максимально інтегровані в суспільство», — каже лікар фізичної та реабілітаційної медицини Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського Богдан Леськів.

Під час навчання українські лікарі ознайомляться з принципами командної роботи і з методами та процедурами, що використовуються в сучасній реабілітації. Дізнатися досвід європейської країни в цьому для наших фахівців, кажуть самі лікарі, було дуже важливо.

«Є певні новітні підходи у лікуванні контрактур, рубців, робота із культями. Ми побачили яке обладнання є і з яким можна працювати, в яких умовах працюють, були певні аспекти, де ми чогось навчилися. Особливо, це робота із пацієнтами, які втратили нижні кінцівки», — сказав фізичний терапевт відділення реабілітації Житомирського обласного лікувального центру вертебрології та реабілітації Валерій Славінський.

Однак, відмітили лікарі і багато спільного. А подекуди навіть кращого.

«Ми побачили їх рівень, як вони працюють, в якому режимі вони працюють, яких в них підхід, багато цікавого віднайшли для себе. Побачили свій рівень, ми задоволені тим, що ми не гірше за них ведемо свою роботу, а в дечому і краще. Вони в нас перейняли дещо, ми дещо показали із своїх доробок», — говорить практичний психолог, Житомирський обласний медичний центр вертебрології та реабілітації Ірина Мицюк.

Враження від побаченого, кажуть наші спеціалісти, досі їх охоплюють і вже застосовують на практиці отримані знання. А також домовилися із закордонними колегами, що підтримуватимуть зв’язок і надалі. Загалом, естонські партнери планують простажувати 40 українських фахівців з реабілітації у 2023 році.