У Житомирі відбулось підсумкове засіданні Ради безбар’єрності

У Житомирі відбулось підсумкове засіданні Ради безбар’єрності

11 грудня  у режими офлайн та онлайн під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося підсумкове у 2023 році засіданні Ради безбар’єрності «Безбар’єрність для всіх» до якого долучився начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА.

Участь у засіданні взяли Перша леді України Олена Зеленська, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук,  міністри, голови профільних комітетів Верховної Ради, офіційні представники системи ООН в Україні, представники судової влади й Центральної виборчої комісії, міжнародних організацій, Ради Європи, високоповажні посли Європейського Союзу й Канади, начальники обласних військових адміністрацій, представники громадянського суспільства. 

Члени уряду представили результати впровадження ключових ініціатив, спрямованих на підтримку безбар’єрності, та презентували плани на наступний рік. Олена Зеленська, у своєму виступі, наголосила на основних викликах, які постають перед безбар’єрністю в умовах війни, включаючи збільшення випадків інвалідності серед українців внаслідок російських атак. 

Під час засідання Ради було виділено результати роботи відомств за 2023 рік. 

Зазначмо, що в Житомирській області розроблено проєкт формування єдиної системи надання реабілітаційної допомоги, а також Календарний план з реалізації проєкту доказової реабілітації на 2023-2024 роки. 

Житомирське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформує, що для забезпечення осіб з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними засобами реабілітації, було укладено відповідні договори з медичними установами області. Це забезпечить оперативне надання необхідних засобів реабілітації учасникам бойових дій. Крім того, представники протезних підприємств включені до складу мультидисциплінарних команд для ефективної координації та надання комплексної допомоги. 

В області функціонує Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний центр вертебрології і реабілітації» Житомирської обласної ради, який надає реабілітаційну допомогу після оперативних втручань на хребті та суглобах, після перенесеного інсульту й інших захворювань опорно-рухового апарату і нервової системи. 

Також для забезпечення реабілітаційної та психологічної допомоги військовослужбовцям і ветеранам війни на Житомирщині функціонує Комунальне некомерційне підприємство «Госпіталь ветеранів війни» Житомирської обласної ради. З початку повномасштабного вторгнення в Україну в закладі проліковано майже 8 тисяч військовослужбовців. 

Крім того надання стаціонарної психіатричної медичної допомоги забезпечує Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради, в якому з початку військових дій проліковано 4150 осіб. 

17-20 жовтня 2023 року на форумі «Rebuilding Ukraine Forum 2023» у м. Бухарест, Румунія, для широкого загалу Житомирською ВЦА було презентовано комплексну цифрову платформу для психосоціальної та фізичної реабілітації, що є спільною розробкою Державного університету «Житомирська Політехніка» та передових фахівців з інших областей. 

За підсумками засідання було визначено пріоритети на 2024 рік, які включають розширення доступності освітніх, медичних, банківських, транспортних, соціальних та адміністративних послуг, а також послуг із працевлаштування. Послуги мають стати зручнішими та доступнішими, враховуючи індивідуальні потреби кожної людини. Також наголошено на важливості безбар’єрності у громадах, з акцентом на необхідності імплементації урядових рішень на місцевому рівні.