У Житомирі стартував 20 Ювілейний Мандрівний Docudays UA

У Житомирі стартував 20 Ювілейний Мандрівний Docudays UA

З показу фільму «Нескорений Херсон» розпочався у Житомирі 20 Ювілейний Мандрівний Docudays UA. У Житомирі фестиваль вп’ятнадцяте проводить НУО «Сучасний Формат».

На відкриття прийшло півсотні людей: студенти Житомирської політехніки та ЖДУ ім. Франка, місцеві медійники, а також вимушені переселенці, які переїхали в Житомир з Херсонщини.

Після перегляду стрічки гості змогли обговорити фільм з режисером кінострічки Устином Данчуком. Режисер нині знаходиться в Херсоні, з глядачами він поспілкувався за допомогою відеозв’язку.

«Ми зараз проживаємо такий час, коли все, що ми робимо, має працювати на перемогу. Якщо ми говоримо про журналістів, все, що ми робимо, має працювати, на те, щоб світ дізнався якомога більше про те, що відбувається зараз в Україні», – сказав режисер, відповідаючи на запитання житомирян.

Глядачі зізналися, що їм було важко стримати сльози під час перегляду водночас фільм викликав захоплення і вселив віру в перемогу.

«Фільм, знаєте, такий, що хочеться одночасно плакати й сміятися. Плакати від того, яке місто було: таке південне, де влітку завжди було затишно, де пахне виноградом, фруктами, рибою. Це таке було місто, в якому ти почувався з себе на відпочинку. А тепер, коли ти дивишся на ці руїни, то просто не віриться, хіба це могло статися саме з нашим містом? Ну за що, так? Цей фільм – якась подорож у часі. Я згадувала, як я йшла цими вулицями у своєму місті, як ми відпочивали, як тішилися тими, наскільки нам було комфортно. А тут дивишся, це такі руїни страшні... Таке кіно потрібне для того, щоб ми, херсонці, могли прожити свій біль. Ми зараз побачилися, змогли побачити цей фільм і проговорити те, що болить, те, що ми ховали всередині. Дякуємо за героїзм тих людей, які знімали цей фільм», – поділилася емоціями вимушена переселенка Наталія Ткачук.

За словами координаторки Мандрівного Docudays UA на Житомирщині Оксани Трокоз цього року фестиваль відбудеться ще в трьох населених пунктах – в Іршанську, Малині та Хорошеві.

«Цього року ми переглянемо три стрічки «Нескорений Херсон», «Зерна голоду» та «Вбивство журналіста». Фільми для Мандрівного Docudays UA на Житомирщині обирала наша колега Марина Хайнак, яка на початку повномасштабного вторгнення виїхала в Німеччину. Марина багато років координувала фестиваль в нашому регіоні. Дуже символічно, що попри широкомасштабну війну і всі випробування Мандрівний Docudays UA триває, ми підтримуємо один одного і намагаємось уявити життя після перемоги», – сказала Оксана Трокоз.

Центральна тема 20 Docudays UA – «Образ майбутнього» – це те, що нам варто уявляти і починати втілювати вже зараз. Це розмова про справедливість – невідворотне покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. Про те, як давати раду травмам, зберегти та донести до наступних поколінь пам’ять про загиблих на цій війні рідних і друзів. Про відбудову після нашої перемоги. Про те, як по-справжньому модернізувати наші міста та селища, зробити їх красивими й зручними, сучасними, доступними, орієнтованими на пішоходів – старих і малих, і покалічених війною. Це розмова про те, як очистити наші води й землі від забруднень і мін, які нам у великій кількості залишають окупанти. Про все це ми говоримо час фестивалю і в діалозі намагаємось сформулювати нову українську мрію.

 

Розклад фільмів 13 та 14 грудня

 

Фільм: Зерна голоду: Україна 1933 (Попередження щодо змісту: зображення насильства)

Дата: 13 грудня 2023 (Середа)

Час: 16:00
Де: БЦ «Імперіал», майдан Перемоги, 10

Фільм: Вбивство журналіста

Дата: 14 грудня 2023 (Четвер)

Час: 16:00

Де: БЦ «Імперіал», майдан Перемоги, 10

Якщо Ви плануєте відвідати покази у Житомирі, будь ласка, зареєструйтеся:

https://forms.gle/XajeKSr9S5royG7UA