В Олевській та Овруцькій громадах віддали шану Героям-ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС (ВІДЕО)

Василь Головенко – житель Олевської громади – потрапив на Чорнобильську атомну електростанцію через 2 місяці після аварії. Говорить: навіть тоді не розуміли, з якою небезпекою мають справу. В повітрі радіація ніяк не відчувалася, тож здавалося, що роблять буденну роботу.

«Приїхали, робили по півгодини на самому 3-му блоці, відсікали 3-й від 4-го. Були 2 тижні, відбули 2 вахти. Буденна робота. Воно ж немає ні запаху, ні присмаку, абсолютно. Не відчуваєш нічого, це так можна стояти як зараз», — говорить ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь Головенко.

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брали участь люди найрізноманітніших професій: пожежники, енергетики, військовослужбовці, інженери, будівельники, а також залізничники, серед яких був і Василь Тіт.

«Ми були з 26-го червня по 26 липня. Місяць. З залізниці відправлялися як у відрядження. Подача, прибирання вагонів, вивезення людей, дизелями вивозили через Овруч. Вражати може тільки одне – трагедія велика і люди постраждали, і зараз страждають, і будуть ще довго страждати», — сказав ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь Тіт.

Леоніду Івановичу було 16 років, коли вибухнула АЕС. Вже у свої 18 він виконував завдання по ліквідації аварії. Говорить, навіть через такий час після самої трагедії, у постраждалих селах було страшно знаходитися.

«Я був хімік-дозиметрист, були точки, де щодня треба було заміряти рівень радіації. Страшно, що я був у 88-му, це було 2 роки після цього, село було велике, але воно все за 2 роки так заросло. Я не очікував, що так може запуститися територія, як на ній немає людини», — зазначає ліквідатор аварії на ЧАЕС Леонід Васильчук.

Чи не найбільше ліквідаторів були родом з Овруччини, так як це одна з найближчих громад Житомирської області до Чорнобильської зони. Серед них був і Валентин Павлович.

«Я служив у міліції, на той час. Нас всіх вночі підняли, нас в Овручі було 6 чоловік, всіх підняли і відправили туди потягом. Звідти ми людей завантажували, супроводжували в дизелях, вивозили. Нас 6 чоловік було, вже залишилося 4», — говорить ліквідатор аварії на ЧАЕС Валентин Глушко.

Олевська й Овруцька громади – одні з найбільш постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Традиційно цього дня тут вкотре дякують ліквідаторам, а також вшановують пам’ять усіх, хто віддав своє життя.

«Фактично, своїм здоров’ям, своїм життям, люди, виконуючи свою роботу, врятували цілий континент, без перебільшення, бо ядерна загроза була дуже серйозною. Це був виклик і ніхто не розумів масштаби, тому кожне покоління українців повинно пам’ятати і вшановувати Героїв Чорнобиля, наших ліквідаторів, людей, які прийняли цей удар. Начебто, мирний атом, але скільки приніс горя, в тому числі Житомирщині», — сказав Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Ліквідатори й досі відчувають на собі наслідки Чорнобильської трагедії. Житомирська область є однією з перших у сумному рейтингу кількості хворих на онкологію.

«Ми бачимо зростання онкологічних захворювань, захворювань щитовидної залози, автоімунні захворювання, серцево-судинні захворювання. Страждають всі системи організму. Йде накопичення в кістках, тому дуже в нас виросли захворювання опорно-рухового апарату», — каже лікар-терапевт Овруцької міської лікарні Світлана Сухачова.

Так як би важко не було переживати усі наслідки опромінення невидимим ворогом, самі ліквідатори кажуть: важче зараз Збройним Силам України. Тож усі кошти, які отримали з нагоди свята від Овруцької міської ради, передали на потреби наших захисників. Згодом сума буде доповнена народним депутатом Арсенієм Пушкаренком і спільно планується придбати для Героїв необхідні речі.