Щедрівка, що підкорила світ та стала символом боротьби: історія українського «Щедрика» (ВІДЕО)

Щедрівка, що підкорила світ та стала символом боротьби: історія українського «Щедрика» (ВІДЕО)

«Щедрик» — пісня, котру вже понад 100 років на Різдво співає, без перебільшення, увесь світ. Та насправді, це українська народна щедрівка часів Київської Русі в обробці українського композитора Миколи Леонтовича. Над твором композитор працював мало не усе своє життя, створивши 5 варіантів. Вперше відомий нам «Щедрик» виконав хор Київського музично-драматичного інституту у 1916-му році. Композиція застала Україну у тяжкі часи трансформації. В переддень окупації росією пісня вилетіла з країни, аби прорвати інформаційну блокаду в Європі.

Задум Симона Петлюри спрацював. «Щедрик» збирає повні зали у багатьох країнах світу, слухачі вигукують «Хай живе Україна!». Та перемогти агресію росії УНР не змогла. Але попри окупацію радянщиною, продовжувала жити українська культура, разом із «Щедриком».

У 1936-му році американець українського походження Петро Вільговський, який працював для радіо NBC, створив англійську версію слів до «Щедрика». Пісня стала популярна у західних країнах під назвою «Carol of the Bells». Відтоді твір стає головною різдвяною піснею США.

Для світу «Щедрик» став символом боротьби українців. У 2022-му історія повторилася і цей твір знову асоціюють із прагненням України звільнитися від російського впливу. Та вона продовжує лунати та надихати, даруючи силу нашому народу. А також викликаючи шану в усього демократичного світу.