Екологи підтвердили забруднення річки Крошенка фільтратом з Житомирського полігону ТПВ

Екологи підтвердили забруднення річки Крошенка фільтратом з Житомирського полігону ТПВ

Реагуючи на повідомлення в соцмережах про черговий факт стікання фільтрату з Житомирського міського полігону твердих побутових відходів, що призводить до забруднення річки Крошенки, фахівці Інспекції з метою моніторингу ситуації у динаміці впродовж п’яти днів (з 17 по 21 грудня) здійснювали виїзд до прилеглої території полігону для відбору проб води у безіменному струмку, звідки фільтрат потрапляє у водний об’єкт, та з самої річки – вище і нижче місця забруднення. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Наразі, за результатами проведених спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю досліджень показників складу і властивостей води, є підстави говорити про значний вплив забруднюючих речовин на якість води у водоймі.

Так, у безіменному струмку концентрація забруднюючих речовин перевищує ГДН за аміаком – приблизно у 2,3 рази, заліза – у 14 разів; показників ХСК (хімічне споживання кисню) – у 16 разів, БСК (біологічне споживанню кисню) – у 31; хлоридів –  у 1,6 разів», – йдеться у повідомленні.

Всі вище перераховані показники також збільшені у контрольному створі нижче місця впадіння безіменного струмку у річку Крошенку порівняно з контрольним створом вище місця впадіння.

Матеріали Інспекцією скеровано до правоохоронних органів для долучення в якості доказової бази до вже відкритого кримінального провадження за фактом порушення природоохоронного законодавства (ст.242 ККУ).