На Житомирщині діє обласна та 113 місцевих програм підтримки різних категорій громадян

На Житомирщині діє обласна та 113 місцевих програм підтримки різних категорій громадян

26 грудня, під головуванням першої заступниці начальника Житомирської ОВА Наталії Остапченко відбулося засідання Координаційного центру з питань підтримки цивільного населення області. Про це повідомляє  пресслужба Житомирської ОВА.

Також у засіданні взяли участь  радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка, члени Координаційного центру, начальники РВА, керівники профільних структурних підрозділів ОВА.

«Вітаю всіх присутніх і хочу привітати з першістю Житомирщини по впровадженню програми ментального здоров’я “Ти як?”. У поточному році ми є лідерами серед усіх областей, тому сподіваюся і наступний рік ми проведемо також результативно», — зазначила Наталія Остапченко. 

Зокрема за ефективну роботу у впровадженні цієї програми Перша леді України Олена Зеленська відзначила подякою Наталію Остапченко та Ірину Гладку за лідерство у розбудові сфери ментального здоров’я. 

Ірина Гладка також подякувала присутнім за проведену роботу та звернулася до начальників РВА щодо проведення в районах області інтерактивного івенту “Стежка ментального здоров’я”. 

Цей івент, який відбувся восени у центрі міста Житомир, є важливим кроком у популяризації й підвищенні усвідомлення щодо збереження психічного здоров’я мешканців Житомирщини. 

Начальник відділу з питань ветеранської політики Житомирської ОВА Денис Соколовський розповів про стан реалізації ветеранської політики та пріоритети розвитку на 2024 рік. 

Житомирська область є однією із областей України, військові та добровольці якої ще з березня 2014 року стали на захист державного суверенітету та територіальної цілісності України від зовнішнього втручання ворога. 

В регіоні діють обласна та 113 місцевих програм підтримки різних категорій громадян, у тому числі ветеранів війни, їх сімей та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. 

На виконання заходів цих програм у місцевих бюджетах на 2023 рік профінансовано видатки майже на 380 мільйонів гривень. 

Так, в області реалізовується ветеранський напрямок проєкту «єРобота», за яким гранти до 1 мільйона гривень можуть отримати учасники бойових дій або другий з подружжя ветерана, наразі 6 заяв на отримання грантів, вже підтримані. Кошти у сумі по 250 і 500 тисяч гривень отримують двоє учасників бойових дій і чотири дружини ветеранів. Загальна сума грантових коштів на шістьох отримувачів становить 2,5 мільйона гривень. 

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я діяльність відділу з питань ветеранської політики спрямована на покращення ментального здоров’я ветеранів та їх членів сім’ї це іпотарапія, каністерапія, малювання, спорт тощо. 

Також, директор Житомирського обласного центру соціальних служб Ганна Антіпова детально розповіла про стан реалізації експериментального проєкту щодо запровадження комплексної соціальної послуги формування життєстійкості. 

Такі центри створені у 30 громадах по всій Україні, з них в 4 громадах Житомирщини — Малинська, Любарська, Попільнянська та Бердичівська. Додатково заявки на створення таких центрів життєстійкості подали ще 4 громади області, а саме — Овруцька, Житомирська, Брусилівська та Ружинська. 

Головними завданнями даного проєкту є: підтримка психічного здоров’я населення та зниження загального рівня стресу і тривожності серед населення, адаптація сімей або осіб  до нових умов життя, кризових ситуацій, набуття навичок стресостійкості,  зміцнення сімейних і родинних зв’язків та розвитку батьківських компетентностей, створення цілісного механізму забезпечення соціальними послугами осіб або сімей, які перебувають у СЖО та/або належать до вразливої групи населення, зміцнення та координація волонтерського руху, підвищення соціальної згуртованості територіальної громади.  Звертатися в дані центри життєстійкості можна як письмово, так і в усній формі. 

На завершення засідання радник начальника Житомирської ОВА з питань забезпечення рівних прав можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі Наталія Тарасенко розповіла про стан проведення заходів та консультування жінок і дівчат, які постраждали від конфлікту, з питань репродуктивного (ментального) здоров’я.