Рекетири у Коростишеві: розповідь потерпілих та деталі розслідування (ВІДЕО)

Це один з гарних кар’єрів Коростишева. Та попри усю красу цього міста Роману повертатися сюди неприємно. У 2018-му році тут його жорстоко побила банда рекетирів. Серед них був і місцевий депутат.

Тоді йому було 18 років. Потерпілий розповідає, рекетири були підготовлені і знали куди потрібно бити, аби не було видно синців. Били по плечах та спині. А перед цим змусили роздягнутися.

«Саме на цьому місці затопленого кар’єру. Місцеві рекетири вивезли нас взимку, побили, змусили роздягнутися, це все знімали на відеокамеру. Потім через декілька годин вони повідомили батькам про неіснуючий борг в розмірі 2-х тисяч доларів. Дали добу на те, щоб віддати ці гроші», — говорить потерпілий Роман.

За такою схемою банда працювала не один рік. На їхньому рахунку близько 50-ти потерпілих. Один з них і звернувся до Служби Безпеки України в Житомирській області.

«Звернулися громадяни з певними проблемами, які були актуальні на той час, що діє певна злочинна організація на території Коростишівського району, яка систематично залякує місцеве населення, діє з особливим цинізмом, зухвалістю та жорстокістю по відношенню до місцевих громадян. Разом з тим, треба сказати, що вони підшукували соціально вразливі верстви населення. Це малозабезпечені громадяни, військовослужбовці, які тільки почали свою службу», — сказав співробітник УСБУ в Житомирській області Олександр.

Злочинна організація давала людям в борг певну суму коштів, а за короткий проміжок часу нараховувала величезні відсотки, які повернути потерпілі вже були не в змозі. Задля вибиття коштів, так званих «боржників» викрадали та «катували» у спеціально облаштованих місцях.

«Це місце – це одна з так званих катівень, яку фігуранти кримінального провадження облаштували для вчинення тортур, для вимагання грошових коштів за неіснуючі борги. Сюди привозили жертв. Задокументовано більш ніж 20 випадків, коли сюди привозили людей, катували. Саме на цьому місці, найчастіше просто на підлозі, іноді на тренувальних станках, роздягали жертв, завдавали ударів ременями, поясами, джгутами», — сказав співробітник УСБУ в Житомирській області Олександр.

Серед жертв були і військовослужбовці. Доки вони несли службу, рекетири погрожували їхнім жінкам та родичам. Зокрема, вагітну дружину Назара фігуранти погрожували покалічити, а потім вбити, якщо воїн не передасть їм 190 тис. грн.

«Приїжджали до родичів, до хрещених моїх в Коростишеві, жінку переловлювали, тоді вона була вагітна. Казали, що «якщо не скажеш де він чи не вийде на зв’язок, ми тебе вивеземо, будеш розраховуватися ти». Потім коли я приїжджав вже сюди, вони якось виловили, вділи перчатки і почали бити. Тоді ребра зламали, ніс», — говорить потерпілий Назар.

Один із фігурантів справи мав власне гранітобробне підприємство. Тож деяких потерпілих змушували жити тут у жахливих умовах та працювати безкоштовно, називаючи «рабами». Завдяки злагодженим діям працівникам СБУ, правоохоронців та ДСР було розроблено цілий комплекс заходів та стратегія по розкриттю діяльності злочинного угрупування. Саме під час чергової передачі коштів підозрюваних і було затримано.

У ході оперативних дій у серпні та вересні цього року правоохоронці затримали «на гарячому» 10 учасників злочинної організації, у тому числі її ватажка так званого «смотрящого» за Коростишевом. Також встановлена причетність діючого депутата міськради, який раніше обіймав посаду віцемера міста. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.