Відбирали майно у підприємців, грабували та вимагали неіснуючі борги – на Житомирщині викрили групу рекетирів (ФОТО; ВІДЕО)

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури групі у складі 9 жителів міста Коростеня повідомлено про підозру у неодноразових грабежах, вимогах передачі чужого майна з погрозою насильства та насильством над потерпілим, небезпечним для здоров'я, та шахрайстві, що завдало значної шкоди (ч. ч. 2, 4 ст. 186, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 190 КК України). Про це повідомляє песслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За даними слідства, під видом надуманих боргів вони грабували потерпілих, вимагали з них великі суми грошей, відбирали майно, об’єкти бізнесу, будівельну техніку, мисливську зброю. «Боржникам» встановлювали строки сплати, погрожували їм та родичам, переслідували, залякували фізичною розправою і жорстоко били.

Задокументовано близько десятка таких фактів, скоєних ними протягом 2021-2024 років. Лише за останні три місяці рекетири «вибили» з потерпілих 300 тис. грн. 

Так, у місцевого жителя вони вимагали 5000 доларів США за «кришування» лісозаготівельної діяльності. Після неодноразових погроз чоловік змушений був віддати їм частину суми – 80 тис. грн.

В інших підприємців відібрали спецобладнання для технічного обслуговування автомобілів», – йдеться у повідомленні.

Днями (2 січня), під час одержання від потерпілого 900 доларів США та 16,5 тис. грн неіснуючого боргу, двох активних учасників групи затримано за ст. 208 КПКУ.

За місцем проживання, у господарських приміщеннях фігурантів проведено понад 30 обшуків та вилучено 9 автомобілів, 2 рушниці, бойові гранати РГД-5 із підривачами, боєприпаси, холодна зброя, бити, а також готівку –  145 тис. грн, майже 150 тис. доларів США, 760 Євро та інше.

Злочинну діяльність викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з ГУНП в області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Досудове розслідування триває, встановлюється причетність підозрюваних до скоєння інших злочинів.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.