Задля стабілізації ситуації стосовно сказу тварин на Житомирщині проведено кампанії із пероральної вакцинації, в рамках якої розповсюджено понад 570 тис. доз вакцини

Задля стабілізації ситуації стосовно сказу тварин на Житомирщині проведено кампанії із пероральної вакцинації, в рамках якої розповсюджено понад  570 тис. доз вакцини

Сьогодні, 09 січня, заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віктор Градівський долучився до наради, яка відбулася під головуванням Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького та за участю членів Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України, представників Держпродспоживслужби, голів місцевих державних надзвичайних протиепізоотичних комісій та ОВА. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

До наради також долучилися начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита, директор Департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Наталія Арендарчук, заступник начальника Управління екології та природних ресурсів обласної військової адміністрації Людмила Федишин. 

«Зустріч відбулася з метою недопущення поширення сказу та африканської чуми свиней в частині регулювання чисельності дикого кабана та хижих хутрових м’ясоїдних на територіях областей. 

В ході обговорення шляхів вирішення питань Віктор Градівський відзначив, що забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в умовах воєнного стану та недопущення поширення сказу та збудника африканської чуми свиней в області заслухано на засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Житомирській ОВА 21 серпня та 14 грудня 2023 року», – йдеться у повідомленні. 

Задля стабілізації ситуації стосовно сказу тварин в травні та вересні минулого року на території області проведено весняну та осінню кампанії із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Загалом було сформовано 174 бригади, якими розповсюджено 570 414 доз вакцини на території площею 11408,29 км.², що становить 44% загальної площі області. Даний показник є одним з найкращих серед регіонів держави. 

Враховуючи те, що на даний час на території Житомирської області сказ залишається загрозою для здоров’я як тварин так і людей, перевищення норм щільності популяції червоної лисиці рішенням ДНПК при ОВА №14 від 13.12.2023 дозволено проведення заходів по регулюванню чисельності хижих та шкідливих тварин. 

Наразі проводиться контроль ефективності пероральної вакцинації шляхом відбору біологічних матеріалів від добутих лисиць для проведення лабораторних досліджень.