У Житомирі під час наради обговорили питання щодо прихистку безхатьків в зимовий період (ВІДЕО)

Сьогодні у Житомирській міській раді відбулась міжвідомча нарада. На ній обговорили недопущення переохолодження та замерзання безпритульних. Хоча таких випадків немає вже декілька років.

«Запросили на цю нараду, оскільки вона міжвідомча, представників закладів охорони здоров’я, наших лікарень, представників правоохоронних структур, Управління надзвичайних ситуацій, центр, який надає допомогу безпритульним. Розглядали різноманітні ситуації, які можуть виникнути і визначали план дій як нам це зробити», — говорить директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

За результатами наради визначили, що після виявлення соціальним працівником або патрульною поліцією безхатьків, їх відправляють у лікарню для обстеження.

«Якщо така людина дійсно пройшла такий первинний медичний контроль і вона виявляє бажання бути в центрі безпритульних, то вони повідомляють у Центр безпритульних, який знаходиться за адресою перший провулок Іподромний 15А. Цю людину забирають в центр і вона там знаходиться. Якщо, наприклад, ця людина потребує оформлення інвалідності за своїм станом здоров’я, то лікарні починають цим займатися, передають документи до МСЕКу, який займається оформленням інвалідності, а в цей час людина також перебуває в центрі безпритульних осіб», — сказала директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

Міський центр обліку безпритульних може вмістити до ста людей, сьогодні там знаходиться 35. Це місце, де можна знайти дах над головою, отримати допомогу в оформленні документів, поїсти, та задовільнити всі соціально-побудові потреби.

«Якщо людина має ознаки сп’яніння або наркотичного отруєння або тяжіє до вживання таких напоїв чи наркотичних засобів, то вона не може бути в цьому центрі. Тому вона має бути готова, що в центрі їй потрібно буде вести спокійний та адекватний спосіб життя. Якщо вона не хоче цього робити, а ми хочемо, щоб у нас не замерзали люди на вулиці, то біля Іподромної 15А розміщено пункт обігріву, брезентовий намет, де можна поїсти, погрітися, є інтернет, де можна побути, якщо людина не бажає бути переміщена в центр безпритульних осіб», — зазначає директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

Також центр безпритульних осіб намагається бути максимально корисним під час війни, безхатченки роблять окопні свічки, сушать сухі борщі, фрукти та передають на фронт.