Про особливості вступу вищих військових навчальних закладів у 2024 році (ВІДЕО)

Абітурієнти Житомирщини все частіше вступають у військові виші – зокрема, за минулий рік цю професію обрали для себе 254 людини, що є найвищим показником за останні 10 років. Про це розповів керівник Житомирського обласного ТЦК та СП Олексій Бєланов. Загалом же по Україні функціонує 15 вищих військових навчальних закладів і коледжів сержантського складу, а також кафедри військової підготовки.

«Вищі військові навчальні заклади, до них відносяться Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний Інститут – це спеціальності танкових військ. Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба готує до військово-повітряних сил», — говорить керівник Житомирського обласного ТЦК та СП Олексій Бєланов.

Військова академія м. Одеса готує сухопутників, розвідників, десантників та війська тилового забезпечення.

«Національний університет оборони імені Івана Черняховського готує на даний момент працівників фізичної культури та спортивно- оздоровчих технологій. Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного міста Львів готує всі фахові посади сухопутних військ», — сказав керівник Житомирського обласного ТЦК та СП Олексій Бєланов.

Спеціалістів зв’язку та IT технологій готує Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут. А фахівців військово-гуманітарних спеціальностей – Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Останній ВНЗ часто обирають дівчата, зазвичай це майбутні перекладачі, психологи та журналісти.

Для вступу потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання. Подати заяву до військового вишу можуть громадяни віком від 17 до 30 років. Жінки приймаються на навчання на рівних правах з чоловіками. Також вступити можуть військовослужбовці строкової та контрактної служби.

Безкоштовне навчання, сучасне медичне забезпечення та стабільні стипендії – головні переваги військових освітніх закладів. Після отримання диплому гарантоване працевлаштування як в Україні, так і за кордоном.